Kolumni: Äitiyspakkaus parani, mutta unohtuivatko lapsilisät?

Äitiyspakkauksen arvoa aiotaan korottaa 30 eurolla. Nykyisen pakkauksen arvo on 140 euroa, jatkossa vastasyntynyt saa elämän eväitä 170 euron arvosta. Vanhemmat voivat valita, ottavatko he avustuksen rahana vai pakkauksena. Pakkauksessa on muun muassa vaatteita, makuupussi, lakanat ja muuta pientä hyödyllistä vastasyntyneelle.

Jopa 92 prosenttia ensimmäistä lastaan saavista perheistä ottaa pakkauksen.

Kuukausittain maksettavaa lapsilisää on jätetty korottamatta ja leikattu 2010-luvulla.

Suomen äitiyspakkaus on harvinaislaatuinen konsepti, jota on kehuttu kansainvälisesti. Vastaavaa tuotteistettua pakkausta myydään ulkomaille lähes 400 euron hintaan.

30 euroa on ihan hyvä korotus. Äitiyspakkauksessa on noin 50 tuotetta. Karkeasti laskien pakkaukseen saattaisi tulla jopa kymmenen tuotetta lisää. Kirpputoreilta ei kolmella eurolla saa kovin hyvälaatuisia lastenvaatteita, ainakaan kotimaisia, paitsi ehkä äitiyspakkauksen tuotteita myyviltä nettikirppiksiltä.

Toivottavasti äitiyspakkauksen laadun parantaminen ei tarkoita pakkauksen markkinoinnin edistämistä ulkomailla. Design-tuotteet, kuten Muumi-lautaset eivät pakkaukseen kuulu. Kotimainen laatu sinne kuuluu kyllä. Laadukkaat tuotteet voi laittaa kiertoon, toisin kuin heikoista materiaaleista tehdyt nopeasti venyvät ja virttyvät rätit.

Äitiysavustuksen korotusta enemmän lapsiperheet hyötyisivät lapsilisän saattamisesta entiselle tasolleen. Kuukausittain maksettavaa lapsilisää on jätetty korottamatta ja leikattu 2010-luvulla.

Vuoden 1995 lapsilisä olisi Ylen mukaan nykyrahassa lähempänä 150 euroa kuussa kuin nykyinen alle sadan euron etuus. Sillä summalla pienituloinenkin saattaisi raattia joskus sijoittaa suomalaiseen laatuun halvimman mahdollisen tuotteen sijasta.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien uutistuottaja.

Krista Lihvonen-Hietakallio

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.