Kolumni: Kiekkofanien uusi eliitti

Vaaratiedotus: Osa suomalaisista on koko ajan vaarassa altistua passiiviselle jääkiekon seuraamiselle.

Tuoreen Telian tekemän tutkimuksen mukaan jopa kymmenen prosenttia suomalaisista seuraa jääkiekkoa tahtomattaan. Tähän ovat syynä esimerkiksi puoliso, lapset tai kaverit, joiden siivellä varomaton kiekkoummikko saattaa joutua tuon kansaa koukuttavan salatieteen syövereihin.

Telia keksikin rakentaa tavallisista kiekkojulleista eroavan ”jääkiekosta kiinnostuneiden edelläkävijöiden” eliitin, joka on ahkera digitaalisen median ja viihteen kuluttaja.

Peräti 82 prosenttia tästä vahingossa kiekkopropagandalle altistuvasta joukosta on naisia. Vaaravyöhykkeessä on toki myös miehiä, sillä satunnaisia jääkiekon seuraajia suomalaisista on noin 15 prosenttia.

Suomalaiset ovat jääkiekkokansaa. Sitä ei voi kieltää. Ei, vaikka kuinka haluaisimme olla arvokisojen jalkapallomaa. Litmanen ja Hyypiäkin menivät jo sen kultaisen futissukupolven junan mukana, eikä uutta veturia ole ikävä kyllä kuulutettu saapuvaksi ihan lähitulevaisuudessa.

”Naintiin-nainti-five nevöfooget!” Mestaruuslippikset esiin ja saman tien pois päästä.

Härmän kiekkozombiet mökäävät toki yhtenä joukkona, mutta heidät voidaan Telian mukaan erotella kolmeen eri ryhmään: perinteisiin faneihin, hardcorefaneihin ja jääkiekosta kiinnostuneisiin edelläkävijöihin.

Teleoperaattori Telia on Liigan mediakumppani ensi kaudesta alkaen 23 miljoonan euron sopimuksella ja sillä on arvatenkin tutkimuksessa vahvasti oma lehmä ojassa. Telia keksikin rakentaa tavallisista kiekkojulleista eroavan ”jääkiekosta kiinnostuneiden edelläkävijöiden” eliitin, joka on ahkera digitaalisen median ja viihteen kuluttaja.

Perinteiset fanit muodostavat tutkimuksen mukaan toiseksi suurimman, noin kymmenen prosentin ryhmän, ja hardcorefanit noin seitsemän prosentin porukan. Mutta tämä peräti 14 prosentin eliitti ”haluaa tulevaisuudessa kuluttaa jääkiekon Liigan sisältöjä uusilla tavoilla ja uusissa kanavissa”.

Tekniikka kehittyy, ja katsojille tarjotaan uudenlaisia palveluita. Se on ihan ok, mutta allekirjoittaneen kaltaiselle perinteiseen tapaan lätkää seuraavalle se kuitenkin merkitsee todennäköisesti vain lisää ylimääräistä rahanmenoa.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien urheilutoimittaja.