Kolumni: Raskasta joulua -kollektiivi tuo valonpilkahduksen henkitoreissaan olevaan suomirockiin

Kolumni: Raskasta joulua -kollektiivi tuo valonpilkahduksen henkitoreissaan olevaan suomirockiin

Harrastelijatason musadiggarille tulee välillä sellaisia hetkiä, että ”jumalauta, mitä tämä on?!” Tänä jouluna sellaisen tarjosi Raskasta joulua -kollektiivi ja sen myötä rock- ja metalliversioita tutuista joululauluista on tullut luukutettua aivan liikaa.

Jouluun kun kuuluu kaikenlaiset ylilyönnit.

Mitään uutta rockmusiikkia ei ole puskenut valtavirtaan vähään aikaan.

Jos Raskasta joulua olisi keksitty kuluneena vuonna, olisin myöntänyt sille jonkinlaisen Vuoden kulttuuriteko -palkinnon. Itse asiassa ensimmäinen levy ilmestyi jo vuonna 2004, eikä projektin suosio näytä laantuvan. Siinä nyt ei ole mitään uutta, että itse herään mielenkiintoisiin ilmiöihin huomattavasti muita jäljessä.

En ole ennen tätä oikein tajunnut, miten upeita mieslaulajia suomalaisissa hevibändeissä pyörii. Jarkko Aholaa, Tony Kakkoa ja Marco Hietalaa lukuunottamatta muita laulajia piti googlettaa. Ja katso, sitä kautta saattaa muidenkin kuin minun Spotify-listalle päätyä ihan uutta kuunneltavaa.

Kuitenkaan missään muualla eivät laululahjat ja raskaat kitarariffit pääse yhtä hyvin oikeuksiinsa kuin suomenkielisissä melodisissa ja melankolisissa joululauluissa. 

Analyysini voi olla virheellinen, mutta suomalainen rock tuntuu olevan henkitoreissaan. Tai ainakin vähän uuvahtanut. Nightwish kyllä porskuttaa, HIM on lopettanut. Keikkalavoja täyteen vetävät kotimaisen rockin dinosaurukset kuten Eppu Normaali ja Popeda, heidän työtään yhtään väheksymättä.

Mitään uutta rockmusiikkia ei ole puskenut valtavirtaan vähään aikaan, mutta Antti Tuiskua, JVG:tä ja Ellinooraa tulvii joka nurkasta. Pikku G on tehnyt paluun. Taivaan tähden, miksi?

Raskasta joulua -konserteissa voivat käydä nekin, jotka eivät ole henkeen ja vereen metallimusiikin ystäviä. Kappaleet tuntevat kaikki.

Eikä kenenkään mielestä ole mitään outoa siinä, että Hartwall-areenallinen suurimmaksi osaksi tapauskovaisia tai jopa ateistisia suomalaisia laulaa kurkku suorana ”Tulkoon juhla taivaallinen, tulkoon Jeesus herraksi sen”.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.