Kolumni: Metsolat in my mind — Joulunajan töllötystalkoissa mieli lepäsi huomaamatta

Vuosi sitten vietin joulun, välipäivät ja uudenvuoden vanhempieni luona. Tuolloin opiskelijan kahden viikon loma meni joutilaana.

Työllä minua ei totisesti päästetty rasittumaan. Lunta ei satanut kolattavaksi asti. Liiteri oli täytetty polttopuilla jo lokakuussa ja keittiön askareisiin minut jätettiin kutsumatta.

Vanhempieni koiria juoksutin uutterasti, kun siihen hommaan pyydettiin.

Suurimmaksi osaksi päiväni pääsivät kuitenkin täyttymään ruokailujen välisistä lepohetkistä.

Työntekoa katselin televisiosta, nimittäin Metsolat-tv-sarjasta. Areenan kautta nautiskelin ohjelmasta niin paljon, että loma loppuessa 40 jaksosta oli katsomatta enää neljä.

Olohuoneessa suoritettu katselumaraton tempaisi mukaan myös vanhempani. Metsoloista tulikin meidän yhteistä aikaa. Kohta jaksoja ei edes tohtinut katsoa, jos kaikki eivät olleet paikalla.

Metsolat toimi olohuoneessamme eräänlaisena vuorovaikuttamisen katalyyttinä.

Milloin keskustelun aiheeksi nousi sarjassa näkyneet 90-luvun vaatetus ja hiustyylit, milloin automerkit ja -mallit.

Minulle lähinnä osoitettiin kysymyksiä: Muistanko isot keltakantiset puhelinluettelot, olenko koskaan nähnyt matkapuhelinta, jossa on vedettävä antenni ja käyttääkö kukaan talvella enää korvalappuja?

Joulunajan sohvaperunointi latasi akkujani siinä määrin, että loman jälkeen kevätlukukaudella sain valmiiksi opinnäytetyöni. Metsolat juolahtivat mieleeni vielä valmistujaishumussa. Lahjaksi saatu ruukkukasvi sai nimekseen Annikki, Leppävaaran ystävällisen emännän mukaan.

Ehkäpä nämä joulunajan töllötystalkoot ovat sitä hyvinvointiasiantuntijoiden perheille suosittelemaa kiireetöntä yhdessäoloa. Itse ainakin sohvalla rötköttäessäni tempauduin pois opiskeluajatuksista. Mieli pääsi huomaamatta lepäämään.

Luetuimmat

Kommentoidut