Kolumni: Valinta on vapaa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus puksuttaa eteenpäin kuin höyryveturi ilman hiilien lapioijaa.

Koska sote-uudistukseen kiinteästi liittyvä valinnanvapaus on herättänyt turhia pelkoja, selvennämme esimerkkitapauksen avulla, kuinka täydellinen keino valinnanvapaus on itse kullekin saada asianmukaista ja juuri oikeaa hoitoa.

Sote-palvelut ovat vähän kuin autokauppa.

— Hyvää päivää, Jooseppi. Olette täällä kuultavana liittyen sote-uudistuksen valinnanvapauteen. Pyrimme tällä keskustelulla priorisoimaan palvelutarjontamme vastaamaan asiakasrajapinnan toiveita.

— Mitäh? Pioris...mikä rajapinta? Minä olen jo 91-vuotias. Kovasti pelottaa, että tämä valinnanvapaus heikentää palveluja entisestään. Enhän minä osaakaan hakea oikeaa palvelua oikeasta paikasta oikeaan aikaan.

— Huoli pois. Sitä vartenhan juuri valinnanvapaus on kehitetty. Se on täysin asiakkaasta kiinni, millaista palvelua hän tarvitsee ja ennen kaikkea haluaa.

— Aloitetaanpas sitten, haluatteko hyvää, kohtalaista vai huonoa hoitoa?

— Mikäs kysymys tämä tällainen on? Tietysti haluan niin hyvää hoitoa kuin mahdollista.

— Tämä on nimenomaan sitä valinnanvapautta. Seuraava kysymys sitten määrittääkin, voimmeko toteuttaa valinnanvapautenne missä määrin. Onko teillä rahaa erittäin paljon, riittävästi, jonkin verran vai ei ollenkaan?

— No voi voi, eihän nyt kansaneläkkeellä kituuttavalle ole omaisuuksia kertynyt. Joskus on jonkin verran ja joskus ei ollenkaan.

— Koska teillä ei ole rahaa, valinnanvapautenne tarkoittaa sitä, että saatte korkeintaan kohtalaista hoitoa. Yleensä tarjolla on vain huonoa tai todella huonoa hoitoa.

— Mitäs tämä oikein tarkoittaa? Eikös tämän uudistuksen pitänyt tuoda samanlaiset hyvät palvelut kaikille?

— No juuri näin tapahtuu. Sote-palvelut ovat vähän kuin autokauppa: kun menette ostamaan autoa, teillä on täydellinen valinnanvapaus. Joku valitsee 400 euron käytetyn Nissanin, toinen hankkii muutaman sadan tonnin Jaguarin. Valinta on täysin teidän.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.