SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Kolumni: Ihmelääke - kuinka selviydyn flunssakaudesta

Hana auki, käsille hulaus vettä. Trööttäys saippuapullosta suoraan kädelle. Käsien hierominen yhteen 15—30 sekunnin ajan, sormenpäät ja sormivälit huomioiden.

Sitten saippuat vedellä viemäriin ja kuivaus, mieluiten henkilökohtaisella pyyhkeellä tai kertakäyttöisellä käsipaperilla.

Otin käsihygienian asiakseni yli kaksi vuotta sitten.

Toimenpide tulee toistaa WC-käynnin jälkeen, ennen ruokailua, nenän niistämisen (ja kaivamisen) jälkeen, ulkoa sisälle siirryttäessä ja aina, kun kädet likaantuvat.

Joka kerta, kun kropasta tulee ulos jotakin tai sinne laitetaan jotakin.

Jotkut tahot (kuten verkosta löytyvä Terveyskirjasto) suosittelevat käsipesua myös kättelyn jälkeen. Ohjeen noudattaminen on vaatinut hieman tilannetajua.

Jos en pääse veden ja saippuan ääreen tai käsien iho on kuivunut veden kanssa lutraamisesta, lurautan kämmenelle käsidesiä.

Otan huuhdetta 1—2 painallusta. Hieron kädet molemmin puolin, myös sormivälit. Jo ennen sitä kastan sormenpäät kämmenellä olevaan lammikkoon, jotta aine pääsee kynsien alusiin.

Desinfiointi on suoritettu, kun kädet ovat kuivat.

Lastenlääkärit puhuvat flunssakaudesta. Infektiot alkavat levitä terveen kesän jälkeen, kun koulut ja päiväkodit alkavat, eli juuri nyt.

Hengitystieinfektiot, kuten flunssa tai influenssa, tarttuvat yleisimmin, kun virus kulkeutuu tartuntalähteestä uhrin käsiin — ja sieltä uhrin nenään tai suuhun.

Perheeni jäsen sairasti viime vuonna influenssan. Päälleni oksennettiin. Vaihdoin välillä vahingonjälkeisiä lakanoita. Syötin, silitin, pesin ja paijasin.

Ja pysyin terveenä.

Kirjoittaja on noin kaksi vuotta sitten hengitystieinfektion viimeksi sairastanut uutistoimittaja.

Uusimmat uutiset