Kolumni: Some alkaa muovata itsetuntoa — Oma kuva voi päätyä roskakoriin

Aamulla herätessäni otan puhelimen käteeni. Sieltä etsin ensimmäiseksi Instagramin. Silmiini tarttuu monenlaisia kuvia erilaisista ihmisistä, mutta silti ne ovat täysin samanlaisia.

Instagramin tarkastelu jatkuu pitkin päivää, välillä yöhön asti. Kuvat tuntuvat toisinaan olevan niin täydellisiä, että tarkinkaan silmä ei löydä mitään virhettä niistä.

Useasti päähän tulee ajatus, että itsekin pitäisi näyttää samanlaiselta kuin kuvissa. Sen jälkeen arvostus itseä kohtaan laskee ja itsetunto horjuu.

Juuri syystä itsetunto etenkin nuorilla tuntuu olevan melko huono. Nuoret eivät ole ainoita ongelman kanssa. Myös aikuiset kokevat samaa uppoutuessaan yhä syvemmälle someen.

On outoa, kuinka kuva omista kasvoista voi asettaa sellaiset ulkonäköpaineet itselle.

Jos kuvia postatessa someen ei tule odotettua enempää kommentteja tai tykkäyksiä, kuva päätyy yleensä roskakoriin.

Pienillä lapsilla ulkonäköpaineet ja itsetunto-ongelmat eivät näy juuri lainkaan. Kun tullaan siihen ikään, jossa puhelin liittyy osaksi arkea, ongelmat yleistyvät. Tekeminen keskittyy lähinnä puhelimen välityksellä kanssakäymiseen.

Yhä nuoremmat alkavat käyttää somea todella varhain.

Yhä nuoremmat alkavat käyttää somea todella varhain. Se on hiukan huolestuttavaa sieltä löytyvän sisällön vuoksi.

En usko, että nuorten itsetunto on lähtökohtaisesti niin huono. Some alkaa muovata itsetuntoa mitä syvemmälle siihen uppoutuu.

Moni nuori saa somesta inspiraatioita omaan tyyliinsä ja muuhun arkipäiväiseen elämään. Somesta löytyy myös monenlaisia vaikuttajia, jotka innostavat nuoria niin hyviin kuin huonoihinkin tekemisiin.

Kirjoittaja on Valkealan yläkoulun yhdeksäsluokkalainen, joka tutustui työelämään Kouvolan Sanomissa.

Noora Toivakka

Kirjoittaja on Valkealan yläkoulun yhdeksäsluokkalainen, joka tutustui työelämään Kouvolan Sanomissa.