Päätoimittajalta: Mitä Kouvolan edunvalvojat voivat oppia pelihimoiselta esiteiniltä? — Neljä vinkkiä onnistuneeseen lobbaukseen

Lobbaus on jotenkin ikävänkuuloinen sana. Monen mielikuvissa lobbari suhmuroi harmaalla alueella ja kahmii etuja.

Saman voi sanoa myös kauniimmin: edunvalvonta kuulostaa kivemmalta. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että haluaa jotakin itselle tarpeellista ja tekee kaikkensa sen saamiseksi.

Lobbausta ei kannata paheksua, sillä kaikkihan sitä tekevät. Kaupungin edustaja lobbaa, kun hän toivoo tuomioistuinviraston sijoitusta Kouvolaan. Yhtä lailla etujaan ajaa kymmenvuotias, joka kärttää vanhemmiltaan lisää peliaikaa.

Onnistumisia yhteistyöllä

Viime aikoina Kouvola on onnistunut aiempaa paremmin edunvalvonnassa. Lobbauksen voittoja ovat esimerkiksi junaliikenteen ohjauskeskuksen säilyminen Kouvolassa sekä käräjäoikeusuudistuksen yhteydessä tänne tulevat työpaikat.

Onnistumisten taustalla on ollut yhteistyö ja päättäjien lähestyminen henkilökohtaisesti. Helsingissä täytyy käydä, ei pelkästään lähetellä sinne viestejä.

Myös huonoja suorituksia on nähty, surkeimpana esimerkkinä Kouvolan kohtalo sote-uudistuksessa.

Mutta palataan siihen esiteiniin. Voisivatko kouvolalaiset edunvalvojat oppia jotakin pelihimon riivaamalta kymmenvuotiaalta? Ainakin pitämään mielessä lobbaajan neljä keskeistä ohjenuoraa:

1. Sinnikkyys palkitaan

Toisto, toisto ja toisto. Toista sanomaasi riittävän usein, niin toiveesi otetaan huomioon. Kannattaa myös muistaa, että päätökset ovat hyvin harvoin lopullisia. ”Sinulla ei ole enää peliaikaa tällä viikolla” -lause unohtuu usein yön yli nukuttaessa.

Myös oikea ajoitus on tärkeää. Erityisen otollinen hetki pyynnölle on silloin, kun päättäjä on kadonnut Facebook-maailmaan tai hänen harkintakykynsä on muuten heikentynyt.

2. Kohdenna oikein

Selvitä tarkkaan, kuka asioista päättää. Intensiivisin yhteydenpito kannattaa kohdentaa tähän henkilöön. Jos tärkein päättäjä ei ole paikalla, pelilupaa voi kysyä myös isältä.

Tasaveroisessa asemassa olevia päättäjiä on syytä kilpailuttaa. Jos päättäjistä toinen on selkeästi ja lopullisesti vastannut ei, toiselle voi antaa mahdollisuuden myönteiseen vastaukseen.

3. Verkostoidu

Mummola — mikä mainio paikka pelata mobiilipelejä. Sitä paitsi päättäjät ilahtuvat, kun pidät yhteyttä isovanhempiin.

Myös kaverin luona kannattaa käydä ”tekemässä läksyjä”.

4. Muista asiaperusteet

”Minä haluan” ei ole hyvä peruste.

Sen sijaan on fiksua vedota siihen, miten pelaaminen kehittää reaktionopeutta, älyllistä kapasiteettia ja kielitaitoa. Ahkera harrastaminen voi tarjota myös työpaikan pelinkehittäjänä tai peliammattilaisena.

Saa soveltaa vapaasti

Muutaman sanan vaihtamalla neuvoja voi soveltaa työhön, jota tehdään tuomioistuinviraston saamiseksi Kouvolaan.

Vielä yksi vinkki. Se, että kaveritkin saavat pelata tai että naapurikaupunkikin sai jotain kivaa, on huono peruste.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.

Uusimmat uutiset