Kolumni: Sarajevoon keskelle korpea hylätty kelkkakouru muistuttaa olympialaisten järjettömyydestä

Kävinpä matkalla Sarajevossa. Kaupunki muistetaan ja tiedetään vain muutamasta asiasta. Sarajevon laukauksista, jotka käynnistivät ensimmäisen maailmansodan, Jugoslavian sisällissodan aikaisesta Sarajevon piirityksestä, sekä vuoden 1984 talviolympialaisista.

Talviolympialaisten alla oli enemmän kuin osuvaa vierailla kaupungissa, jossa nähtävyyksiä ei ole kovin montaa, ja nekin liittyvät lähinnä niihin olympialaisiin.

Matti Nykäsestä kerrotaan ilmeisesti jossain Sarajevon kolkissa vieläkin tarinoita.

Kun ihmiskunnalta joku asia lähtee lapasesta, korjausliike on valtavan vaikea.

Hyppyrimäistä oli jäljellä enää betoniset rangat sekä palkintokoroke, mutta vaikuttavin näky oli kisoja varten rakennettu kelkkakouru.

Siellä se kiemurteli keskellä korpea, iso betonirotisko, jolla ei vuosiin ollut ollut käyttöä kuin korkeintaan graffitimaalareille. Turhuuden monumentti.

Siellä menneiden vuosikymmenten kaikuja ihmetellessä tuli mieleen, ettei tähän asiaan ole tullut mitään tolkkua, päin vastoin. Olympialaiset maksavat miljoonia, jopa miljardeja. Sotshista jäi jäljelle kokonainen aavekaupunki.

Rakastan urheilua ja nautin erityisesti olympialaisten seuraamisesta, mutta eihän tuollainen törsäys ole mitenkään järjellä perusteltavissa. Kun citius altius fortius on kohdannut ihmisen fysiikan ja dopingin rajat, kilpaillaan sillä, mikä maa tekee komeimmat ilotulitukset ja hillittömimmän ihmiskasan olympialaisten avajaisissa.

Samalla tavoin joissain lajeissa huippu-urheilijoiden palkat ovat karanneet kauas kohtuuden rajoista. Jotenkin tuntuu, että kun ihmiskunnalta joku asia lähtee lapasesta, korjausliike on valtavan vaikea.

Tarvitseeko huippu-urheilun sitten olla kohtuullista? Ei tarvitse.

Kunhan ei tehdä sitä virhettä, että sanotaan urheilua vain urheiluksi. Tai pidättäydytään puhumasta esimerkiksi palkkatasa-arvosta sen takia, että urheilu on viihdettä ja maksava asiakas päättää, mihin viihteeseen rahat ohjataan.

Urheilu on poliittista. Käykää vaikka Sarajevossa katsomassa.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja.