Kolumni: Kirkko homosotien aikaan

Juu, se poisti mut Facebook-kavereiden joukosta jo joskus homosotien aikaan, tuttu virolainen totesi yhteisestä ystävästämme.

Hätkähdin ilmaisua, vaikka se oli leikillä sanottu. Homosodat. Tähänkö ollaan tultu? Viime viikon jälkeen voi sanoa, että ollaan. Eikä siinä vielä kaikki. Yhteiskuntaa jakanut kiistakysymys jakaa nyt myös Viron luterilaista kirkkoa.

Arkkipiispa Urmas Viilma ojensi Laatsia heti seuraavana aamuna.

Pappi Annika Laats käytti viime keskiviikkona Viron parisuhdelakia koskevassa keskusteluohjelmassa tunteikkaan puheenvuoron. Hän korosti ottavansa uskonsa ja Jumalansa erittäin tosissaan, mutta lähtevänsä moralisoinnin sijaan Jeesuksen armon ja rakkauden sanomasta. Samaa sukupuolta olevien parien puolesta puhunut Laats katsoi kirkon vanhoilliseen siipeen kuuluvaa miespappia ja konservatiivipuolueen kansanedustajaa suoraan silmiin ja kysyi “missä on teidän armonne”?

Reaktio oli välitön. Arkkipiispa Urmas Viilma ojensi Laatsia heti seuraavana aamuna. Viilman mukaan pappi ei edusta julkisessa keskustelussa itseään, vaan kirkkoa instituutiona ja hänen kannanottojensa pitäisi noudattaa tätä periaatetta.

Tästä julkinen keskustelu vasta rävähti.

Viron luterilaiselle kirkolle tämä tekee siinä mielessä hyvää, että pitkästä aikaa kirkko on oikeasti tienhaarassa. Tähän asti se on näyttäytynyt ulospäin vanhoillisena ja jäykähkönä vähemmistökirkkona, jonne kuuluu alle neljännes Viron väestöstä.

Nyt suuren yleisön tietoisuuteen on tullut, että kirkon sisälläkin voi ajatella monella tapaa, vaikkakin (ainakin tässä vaiheessa) arkkipiispan nuhteiden uhalla.

Milloinkohan joku keksii, että kirkon pystyy muuttamaan? Ei siis eroamalla siitä, vaan liittymällä siihen mahdollisimman sankoin, suvaitsevin joukoin.

Kirjoittaja on suomenvirolainen toimittaja

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.