Kolumni: Aika on asennekysymys — Kävisikö kesäajan sijaan tyylikäs pimeyden aika?

Kolumni: Aika on asennekysymys — Kävisikö kesäajan sijaan tyylikäs pimeyden aika?

Kun EU-komissio päätti esittää kesäajasta luopumista, alkoi heti keskustelu siitä, pitäisikö jatkossa siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan (eli normaaliaikaan, niin kuin niuhottajilla on talviajasta puhuttaessa tapana huomauttaa).

Kumpikin vaihtoehto on saanut julkisuudessa kannatusta, ja molemmat leirit vetoavat ihmisten terveyteen. Pysyvät valoisat illat lisäisivät ihmisten ulkoiluaikaa, pysyvät valoisat aamut tasaisivat ihmisten sisäisiä kelloja paremmin ja edistäisivät nukkumista.

Olen pohtinut kolmatta vaihtoehtoa. Mitä, jos Suomi päättäisi omin päin siirtää kelloja yhdeksän tuntia eteenpäin? Silloin keskiyö siirtyisi entisen aamuyhdeksän kohdalle. Koska kunnon ihmiset ovat keskiyöllä jo unten mailla, valveillaoloaika keskittyisi vanhan systeemin mukaan jonnekin kello 16:n ja kello 8:n väliin. Pääosa päivästä vietettäisiin siis pimeässä.

Mitä iloa tästä olisi? Kyse on tietenkin tunnelmasta. Gootit, kauhuelokuvien ystävät, film noir -fanaatikot ja muut yön pörriäiset olisivat innoissaan. Turisteillekin olisi tarjolla uutta pimeän Pohjolan eksotiikkaa.

Mitä, jos Suomi päättäisi omin päin siirtää kelloja yhdeksän tuntia eteenpäin?

Leikinlasku sikseen. Kellojensiirron ongelmaan on vain yksi oikea ratkaisu, ja se riippuu siitä, milloin viisareiden siirtelystä tosiasiallisesti luovutaan. EU tuskin saa lopullista päätöstä aikaan ennen ensi maaliskuun viimeistä sunnuntaita. Se merkitsee sitä, että kelloja siirretään tuolloin vielä kerran eteenpäin, jolloin viikonloppu lyhenee tunnilla.

Siksi talviaika on ainoa mahdollisuus. Muuten se menetetty tunti katoaa ikuisiksi ajoiksi ja sen muisto jää pysyvästi jäytämään saavutetuista eduista kiinni pitävien suomalaisten sieluja.

Ja kun aikakäsitystä kerran ryhdytään rukkaamaan, voisi seuraavaksi ottaa esityslistalle maanantaipäivistä luopumisen. Eikä tiistaissakaan yleensä paljon hurraamista ole.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien toimittaja.