Kolumni: Metamfetamiini on haitallista sikiölle

Olemmeko me ihmiset idiootteja?

Emme ihan vielä, jos Uuden Suomen talvella uutisoimaa tutkimusta on uskominen. Sen sijaan olemme kylläkin lupaavaa vauhtia ajautumassa kohti täydellistä idiotismia, joka tasaisen vauhdin taulukon mukaan valtaa ihmiskunnan joskus vuosisatojen tai -tuhansien kuluttua.

Uuden Suomen uutinen pohjautuu geenitekniikkaan ja -tutkimukseen keskittyvän islantilaisen Decode Geneticsin laskelmiin. Tutkijoiden mukaan älyä ei enää tarvita pitämään ihmiskuntaa hengissä, mikä vääjäämättömästi pudottaa ihmisten keskimääräistä älykkyysosamäärää.

Tutkimustulos hämmentää. Ei siksi, että varsinaisesti kiistäisin ihmiskunnan tyhmentymisen, vaan siksi, että nähdäkseni moni tutkija pitää kanssaihmisiään idiootteina jo nykyään.

Huolellisesti laaditun arvioni pohjaksi poimin kattavan otoksen viime vuosina tehtyjä kansainvälisiä tutkimuksia. Luonnehdin lopputulemaa itsestäänselvyyksien riemukulkueeksi.

American Journal of Epidemiology esimerkiksi keräsi lähes tuhannen nuoren ryhmän ja käytti viisi vuotta selvittääkseen, että vapaa-ajan käyttäminen televisionkatseluun, videopeleihin ynnä muuhun passiiviseen istuskeluun — toden totta — johtaa liikalihavuuteen todennäköisimmin kuin aktiivinen ja liikunnallinen elämäntapa.

Child Development -lehdessä julkaistu artikkeli taas loi katsauksen lapsuuteen, koulumaailmaan ja kiusaamiseen. Artikkelin mukaan tutkimuksella on saatu selkeää näyttöä siitä, että kiusaajat useimmiten valitsevat uhreikseen epäsuosittuja lapsia. Mullistavaksi ratkaisuksi tutkijat esittävät kaikkien lasten osallistumista yhteiseen toimintaan.

Sillä se lapsuus pelastuu, ja maailma.

Ja jotta ihmisenalut ylipäätään kasvaisivat lapsuusvaiheeseen, on syytä huomioida Journal of Neurosciencessa paljastettu sensaatio: metamfetamiini ei ole hyväksi sikiölle. Naisen ei siis kannata narkata vauvaa odottaessaan.

Halleluja.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän tuottaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.