Kolumni: Kakkaa, limaa ja ällöjä pieruhahmoja - Niin, ja oikein hyvää joulua

Aikuisen ei kannattaisi koskaan avata lokakuussa postista tulevia lelukatalogeja. Niistä tulee vain pahalle mielelle. Lapsille ne ovat toki mitä suurinta viihdettä ja inspiraation lähteitä joulupukin kirjeitä varten. Mutta aikuiselle...

Tämäkään vuosi ei vähentänyt hämmästelyn määrää.

Eniten uusissa vihkosissa ihmetyttää lelujen ja sitä kautta lasten leikkien ohjaaminen yhä enemmän eritepainotteisiksi. Tänä vuonna tytöt, tai miksi ei pojatkin, voivat kuoria lahjapaketista ainekset yksisarvisen kakan valmistamiseen. Kakka ja lima, kuulostaa houkuttelevalta lahjaidealta.

Muutama vuosi sitten kauppoihin tulleet pierupyssyt olivat vasta alkua. Tänä jouluna vekarat voivat leikkiä piereskelevillä hahmoilla. Kun vedät örkkiä sormesta, se päästää paukun. Hahmot ovat toinen toistaan ällöttävämpiä. Ne soittavat kitaralla pieruäänisoundeja, skeittaavat vessanpytyn kannella päästelemässä haisevia liukuja tai kehittelevät rullaluistimet jalassa laboratoriossa ällöjä löyhkiä pitääkseen muut poissa.

Ja voi sitä leikin riemua!

Pieruhuumori rehottaa yleensä lapsilla ilman minkäänlaista yllyttämistäkin.

Heittämällä silmämunan seinään sisältä paljastuu ällöttävä hahmo. Niitä on niin paljon, että tenava voi koota oman kammojoukkueen. Sitten ovat vielä vessanpöntöissä asuvat örkit erikseen.

On esitteissä toki nukkeja ja autojakin, mutta kuka niillä enää leikkii? Ihmettelen myös, kuka näillä leikkii ja mitä?

Pieruhuumori rehottaa yleensä lapsilla ilman minkäänlaista yllyttämistäkin. Mutta millä tavalla nämä lelut ruokkivat lapsen mielikuvitusta?

Maailmassa on paljon lapsia, jotka elävät omasta halustaan riippumatta lian, kakan ja muun ällötyksen seassa. Mitä nämä lelut kertovat heille meistä, sivistysyhteiskunnassa elävistä ihmisistä, jotka haluavat lastensa leikkivän seinään heitettävillä silmämunilla?

Samoin mietin, mitä tämän ajan lapset kertovat aikanaan omille lapsilleen saamistaan lahjoista. Että miltä tuntui saada kakkaa paketissa joulupukilta. Kyllähän risut ovat siinä kohtaa aika kevyttä kauraa.

Luetuimmat

Kommentoidut