Kolumni: MotoGP sai median keulimaan

Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan MotoGP:n tulo Iitin Tillolaan olisi upea asia Kouvolan seudun taloudelle. Suurtapahtuman saanti Suomeen olisi niin hieno juttu, että moni media on langennut tyylipuhtaaseen fanijournalismiin.

Kymi Ringistä uutisointi on parin vuoden ajan ollut lähes pelkkää hehkutusta. Tilanne kärjistyi tällä viikolla, kun vuoden 2019 osakilpailusta uutisoitiin hyvin laajasti varmana asiana — vaikkei se sitä vielä ole.

Moni media on langennut tyylipuhtaaseen fanijournalismiin.

”MotoGP:n MM-sarja tulee Suomeen vuonna 2019 – viiden vuoden sopimus”, uutisoi Yle.

”MotoGP 2019, F1 ????”, kirjoitti Ilta-Sanomat.

”MotoGP varmistui: Suomi isännöi MotoGP:tä 2019 Kymi Ringillä”, raportoimme myös me.

Sarjaa pyörittävän Dorna Sportsin päätös viiden osakilpailun ajamisesta Kymi Ringillä luo uskoa ratahankkeeseen. Hankkeen vakuuttavuutta lisää myös se, että nimenomaan ministeri Sampo Terho (uv.) valtion edustajana ilmoitti MotoGP-sopimuksesta.

Tästä huolimatta kisojen toteutuminen on täysin kiinni Kymi Ringin yksityisen rahoituksen järjestymisestä. Radan rakentaminen on kesken, eivätkä työkoneet jyrähdä käyntiin MotoGP-pomon nimmarin voimalla.

Hankkeen vetäjät, Dorna Sports ja moottoriurheilufanit voivat vetää mutkia suoraksi hehkuttaessaan Suomen GP:tä. Heillä on siihen täysi oikeus.

Median täytyisi säilyttää journalismin laatu myös maailmanluokan urheilusarjasta uutisoitaessa. Hypetysilmiötä näkyy samalla tavalla silloin, kun kirjoitetaan viihdetähdistä. Status hämärtää tavallisen uutistyön kriteerejä.

Toivottavasti pian saadaan sellaisia uutisia, että otsikon MotoGP:n varmistumisesta voi painaa lehteen hyvällä omallatunnolla.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien yhteiskuntatoimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.