Kolumni: Kanava hukassa

Keskiviikkona sadoissatuhansissa Suomen kotitalouksissa jupistiin. Saattoi kuulua kiroiluakin.

Antenni-tv-talouksissa osa televisiokanavista häipyi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Digitan siirtäessä antenniverkon kanavataajuudet uusille paikoille. Ellei television tai digiboksin käyttöohjeita löytynyt ajoissa, vaarassa oli jääkiekon MM-kisojen Suomi—Slovenia-ottelun, Mad Cook Show’n ja monen muun ohjelman näkyminen. Suomalaisittain siis katastrofi.

Jatkuva riesa on jo se, että monet palvelut siirtyvät verkkoon.

Lisähärdelliä tuli niissä kodeissa, joilla on käytössään maksu-tv-kanavat. Maksukanavien lähetystekniikka muuttui myös yhdessä yössä. Televisiossa tai digiboksissa pitää nyt olla teräväpiirtoviritin, jotta maksukanavia voi ylipäänsä katsoa. Kaikki ilmaisetkin kanavat siirtyvät uuteen lähetystekniikkaan vuonna 2020.

Laitteiden valmistajille ja kauppiaille lähetystekniikan uudistus on juhlan paikka: kuluttajan on pakko ostaa uutta tekniikkaa, vaikka entinenkin värkki olisi vielä ehjä. Kouvolassa ostoryntäys oli niin suurta, että T2-digiboksit myytiin tilapäisesti loppuun.

Kyllähän suuri osa meistä aikuisista ja varsinkin diginatiivit lapset selviytyvät muutoksesta helposti tai pienellä vaivannäöllä. Eivät kuitenkaan kaikki.

Moni ikääntynyt — saati muistisairas — ei hallitse tekniikan muuttumista. Jatkuva riesa on jo se, että monet palvelut siirtyvät verkkoon. Jos tiedossa on vaikkapa leikkaus Kymenlaakson keskussairaalassa, monisivuinen Hyvis-kysely pyydetään täyttämään etukäteen ensisijaisesti sähköisesti.

Kun sähköisen palvelun käyttö ei onnistu laitteiston tai taitojen puuttumisen vuoksi, henkilökohtaisesta palvelusta saatetaan rahastaa huomattavia summia. Tämä on jo pankeissa nähty. Jotkut pankit ovat edenneet niin pitkälle, että eivät edes hyväksy käteismaksua.

Johanna Värjä Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.