Kolumni: Maailman suurin pyllymäki Kouvolaan — Raaka-ainettakin tupruttelee taivaalta ihan ilmaiseksi

No nyt on lunta ja pakkasta. Kylläpä onkin mahtavaa! Fiilistelyttää: tämähän on ihan kuin silloin 80-luvulla.

Lieveilmiönä on ainakin Napakoissa ainainen parranpärinä siitä, miten tiet ja muut alueet pitäisi aurata ja miten ei. Ja miksei minun kotikatuani ole vieläkään aurattu.

Kohta päristään myös siitä, mihin lumet on sopivaa viedä. Kaupunkihan on suunnitellut lumenkaatopaikan siirtämistä Tanttarista kasarmialueen taakse Hinkismäen pururadan keskelle.

Kun suunnitelma tuli julki, sitä vastustettiin. Sanottiin muun muassa, että asuinalueen läpi kulkeva rekkaliikenne ja lumen mukana tulevat roskat aiheuttaisivat ympäristöhaittoja.

Minulla on asiaan ratkaisu. Ajetaan lumet johonkin avoimeen paikkaan ja tehdään Kouvolaan maailman suurin pyllymäki.

Kemi on saanut lumilinnansa kautta mainetta ulkomaita myöten. Kun raaka-ainetta tupruttelee taivaalta ihan ilmaiseksi, tässä olisi Kouvolallekin hyvä paikka hankkia vähän pr:ää. Suomen lumisin paikkahan tämä jo on.

Kemi on saanut lumilinnansa kautta mainetta ulkomaita myöten.

Hinkismäen kaavassa uudelle lumenkaatopaikalle on varattu 2,5 hehtaarin alue, johon pitäisi mahtua 120 000 kuutiota lunta. En osaa hahmottaa, miten iso määrä tuo on, mutta aika hemmetinmoisen pyllymäen siitä varmaan saisi.

Mäen voisi rakentaa esimerkiksi Kasarminmäen paraatikentälle, jossa riittää tilaa. Pitäisi ehkä tehdä sulamisvesiä varten vähän uusia salaojituksia, muttei paljon muuta.

Kelpaisi siinä lasketella kerrostalon korkuista lumikasaa pitkin yli satavuotiaan punatiili-idyllin keskellä talviauringon lempeästi loimottaessa.

Tilastollisesti lunta on eniten maaliskuun puolivälissä. Tällaisina lumitalvina kasaa voisi siis kasvattaa monen kuukauden ajan.

Samalla siitä kasasta saisi lunta vaikka juhannuksena järjestettäviin hiihtokisoihin.