SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Kolumni: Maku ratkaisee myös lähiruoassa

Kolumni: Maku ratkaisee myös lähiruoassa

Olen kateellinen inginmaalaiselle perunaharrastajalle Pekka Lehdolle. Hän kertoo Kouvolan Sanomien haastattelussa, miten siemenperunalajikkeiden säilyttämisestä vuosikymmeniä sitten alkanut harrastus on lähtenyt hiukan lapasesta. Lehdon neljän aarin perunamaalla kasvaa 200 eri lajiketta.

Omalta maalta aina eri ruokiin sopivia perunoita! Himottava ajatus, vaikka varsinkin nostoaikaan perunaviljely on kovaa työtä.

Oma historiani perunafarmarina on hieman lyhyempi.

Aloitus oli onnistunut: Muutama vuosi sitten muokkasin lapsen hylkäämän hiekkalaatikon perunamaaksi. Istutin keväällä siikliä oikeaoppisesti alakuun aikaan. Sato oli huikea, kun ottaa huomioon, että siemenperunoita kului parikymmentä.

Menestys jatkui seuraavana kesänä. Oma maa tuotti monen kuukauden potut.

Vuosi sitten meni pieleen. Siemenperunaksi valitsin silloinkin siikliä, joka on yksinkertaisesti paras uuden sadon lajike. Sateisena kesänä perunat mätänivät penkkiin. Epäilin jopa ruttoa — sen verran rupisia potut olivat.

Tämän vuoden keväällä olin laiska enkä istuttanut perunaa lainkaan. Mullitetussa hiekkalaatikossa kasvoi rikkaruohoja. Kesannointipalkkiota en hakenut.

Vaikken saanut perunoita omasta maasta, pyrin myös kuluneena kesänä suosimaan lähiruokaa. Kouvolan kaupoissa on yleensä melko hyvin tarjolla paikallisten viljelijöiden perunoita. Markettiperuna ei vain oikein maistunut — tai maistui yhdentekevältä.

En tiedä oliko mauttomuuteen syynä vaikea kesä, lannoitteilla ja kastelulla aikaansaatu pikainen kasvu vai kierrätys keskusliikkeiden varastojen kautta.

Maukkaimmat uuden sadon perunat hankin tänä kesänä torilta. Sieltä perunat ainakin tuntui saavan freeseinä. Myös lähiruuassa kaikkein ratkaisevin tekijä on maku.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.

Uusimmat uutiset