Kolumni: Sovinnon kevät vuoden 1918 sodan muistoksi — 100-vuotisjuhlien jälkeistä krapulaa selvitellään monissa neuvottelupöydissä

Viime vuonna hyvissä ajoin alkaneet ja joulukuun alkua kohti sinivalkoisen hurmiollisiin tunnelmiin kohonneet Suomen itsenäisyysjulistuksen satavuotisjuhlat olivat tietysti paikallaan Yhdessä-Tillsammans -teemoineen.

Kuluvan vuoden alkupuolella tunnelmat ovat muuttuneet melko lailla.

Alkuvuonna on muisteltu senaatin 6. joulukuuta 1917 antamaa itsenäisyysjulistusta seuranneita tapahtumia.

Monella taholla ja tavalla on valotettu sitä, kuinka kaoottinen tilanne tammikuun loppupuolella 1918 purkautui jakautuneen yhteiskunnan kahden eri puolen aseelliseksi yhteenotoksi.

Tapahtumia on turha tässä kerrata, tietoa sadan vuoden takaisesta keväästä tulvii joka puolelta vielä monta viikkoa. Ja hyvä niin, me historian ystävät kiitämme.

Vaikuttaa, että suomalaiset ovat vihdoin valmiita käsittelemään sisällissotaa, sitä edeltäneitä tapahtumia ja sen seuraamuksia ihailtavalla avoimuudella ja monipuolisuudella.

Yhtenäisyydestä voimaa ammentanut kansakunta käsittelee aihetta aikuisella kypsyydellä puskista huutelijoiden pahvipäisiä kommentteja lukuun ottamatta.

Vaikuttaa, että arvet ovat umpeutuneet. Sovinto vallitsee.

Tässäkin totuus lienee osapuolten näkemysten välimaastossa. Sovinto on taas löydettävä.

Sovinnon hengen olisi suonut heijastuvan niihin lukuisiin neuvottelupöytiin, joissa eri osapuolet tänä keväänä ovat taistelleet etujensa puolesta.

Varsin erimielisiltä vaikuttavat työmarkkinaneuvottelut ovat pompautelleet esiin lakonuhkia ja mielenilmauksia lähes sopimusalalta kuin sopimusalalta.

Monilla aloilla työntekijät kokevat tinkineensä edeltäneiden tiukempien vuosien aikana jo tarpeeksi.

Nyt talouskäyrät viennin vetäminä kiipeävät yllättävän kovaa vauhtia.

Työntekijät kokevat kunnon palkankorotukset taas oikeutetuiksi. Työnantajien mielestä vielä pitäisi jatkaa tinkimistä pahan päivän varalle.

Tässäkin totuus lienee osapuolten näkemysten välimaastossa. Sovinto on taas löydettävä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset