SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Päätoimittajalta: Kouvolan kouluverkon uudistaminen on hankala päätös — Tietävätkö valtuutetut, mistä he päättävät?

Päätoimittajalta: Kouvolan kouluverkon uudistaminen on hankala päätös — Tietävätkö valtuutetut, mistä he päättävät?

Perusopetuksen kouluverkosta päättäminen on syksyn suurin poliittinen päätös Kouvolassa. Iso kysymys on, korjataanko vanhoja kouluja vai rakennetaanko uusia — sekä tietenkin se, missä koulut sijaitsevat.

Mutta sijainti ei ole ainoa merkitsevä asia. Lisäksi pitäisi huolehtia esimerkiksi siitä, että oppilaat saavat laadukasta opetusta järkevissä tiloissa ja että heidän koulumatkansa on turvallinen.

Poliittiset ryhmät miettivät syyskuun alkuun mennessä kantojaan kouluverkkoon ja muuhun perusopetuksen kehittämisen.

Mietittävää riittää, sillä kouluverkkopäätös on monella tapaa hankala valtuutetuille. Voi veikata, ettei ryhmien välillä synny helposti yksimielisyyttä — eikä välttämättä edes valtuustoryhmien sisällä.

Kouvolassa on nykyisin 34 perusopetuksen koulua — siis ala- tai yläkoulua tai niiden yhdistelmää. Määrä vähenee väkisinkin, sillä oppilaita ei riitä kaikkiin. Lisäksi osa kouluista on huonossa kunnossa.

Koulujen lakkauttaminen on vaikea asia niille poliitikoille, joiden koti- ja kannatusseudulta koulua ollaan sulkemassa. Kouluun voi liittyä henkilökohtaisia muistoja, eivätkä äänestäjät pidä siitä, että lähikoulun ovet sulkeutuvat.

Kouluna ei käydä vuosikymmenten takaisella tavalla

Henkilökohtaisiin muistoihin voi liittyä myös toinen vaikeus: veikkaan, ettei monikaan valtuutettu tiedä, miten koulua oikein nykyään käydään. Jos omat kokemukset ovat vuosikymmenten takaa, on vaikea ymmärtää nykyisiä opetustapoja ja sitä, mitä uudenlainen oppiminen vaatii tiloilta.

Olen itse käynyt peruskoulua 1970- ja 80-luvuilla, ja välillä hämmästelen pari vuotta sitten käyttöön otettua opetussuunnitelmaa. En silti usko, että ennen kaikki oli paremmin — ainakin lapseni osaa kieliä paremmin kuin minä samanikäisenä.

Valtuutetuista vain muutama nuorin on käynyt koulua 2000-luvulla. Omat opettavaiset muistonsa on tietysti niillä, jotka opiskelivat 1990-luvun laman aikana.

Toki valtuutetuissa on mukana opettajia (valtaosa tosin lukiosta). Muiden kannattaa tukeutua mahdollisiin kokemusasiantuntijoihin, omiin lapsiin tai lapsenlapsiin.

Perehtykää huolellisesti, valtuutetut

Koulupäätös vaatii poliitikoilta siis nurkkakuntaisuuden unohtamista ja huolellista perehtymistä.

Kouvolan Sanomat seuraa kouluasioita tänä syksynä erityisen tarkasti. Viikko sitten julkaisimme laajan koulureportaasin, johon myös valtuutettujen kannattaa tutustua — muiden koulumaailmaan orientoivien opintojen, kuten valtuustoseminaarien, ohessa.

Ja vielä yksi vinkki: kannattaa lukea reportaasi ihan loppuun saakka. Siellä Opetushallituksen oppimaisematutkija Markku Lang kertoo mielipiteensä opetustiloista. Langin mielestä yhdeksässä tapauksessa kymmenestä on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.