Kolumni: Älä pelkää tuhoa – internet on vasta alussa, ja se on hyvä juttu

Spotifyn suosittelulistat ovat hento tuulahdus tulevaisuudesta, jossa internet, tekoäly ja ihmiset maksimoivat yhdessä ihmisten hyvinvoinnin.

Jussi Lopperi

Kolumni: Älä pelkää tuhoa – internet on vasta alussa, ja se on hyvä juttu

Avaan pitkästä aikaa musiikkipalvelu Spotifyn. Pyytämättä ja kysymättä ohjelma tarjoaa minulle henkilökohtaista suosituslistaa Daily Mixiä.

Hyväksyn tarjouksen, valitsen satunnaistoiston ja lähden kotimatkalle Mikkelistä. Ensimmäisenä soi Don Huonojen Kissaihmiset. Virkistävää vuosien tauon jälkeen, ajattelen. Seuraavaksi tulee CMX:ää ja Maj Karmaa. Kaikkia olin kuunnellut Spotifyssa useita kertoja.

Ihmettelen, kun soittoon tuli Hassisen Koneen Oikeus on voittanut taas. Algoritmi valitsi minulle kappaleen, jota en ollut kuunnellut Spotifyssa enkä tiennyt edes kaipaavani. (Esimerkki Daily Mix -listastani on kolumnin lopussa, käy tutustumassa.)

Tekoäly muuttaa maailman

Spotify on osa internetin ja teknologian päivittäistä vallankumousta. Internet on kuitenkin vasta alussa. Spotifyn suosittelulistat ovat hento tuulahdus tulevaisuudesta, jossa internet, tekoäly ja ihmiset maksimoivat yhdessä ihmisten hyvinvoinnin.

Teknologiset trendit tekevät maailmasta toisenlaisen, halusimme sitä tai emme.

Parhaiten ajatuksen on sanallistanut internetin pioneeri Kevin KellyKelly oli esimerkiksi perustamassa vuonna 1993 Wired-lehteä, joka onnistui 1990-luvulla tavoittamaan internetin ja teknologian kehityksen kenties parhaiten maailmassa.

Uusimmassa kirjassaan The Inevitable (2016), suomeksi väistämätön, hän käsittelee 12 teknologista trendiä, jotka muokkaavat maailmaa. Näitä ovat esimerkiksi tiedon seulonta ja jatkuva valvonta. Väistämättömän muutoksen taustalla on tekoälyn kehitys.

Ihminen ja tietokone yhdessä voittavat pelkän koneen

Monet trendeistä pelottavat meitä. Näköpiirissä on totalitaristinen poliisivaltio, jossa kaikkia kuunnellaan ja valvotaan herkeämättä. Teknologia uhkaa myös suurta osaa työpaikoista lähivuosikymmeninä.

Pahimmissa skenaarioissa tekoäly ohittaa ihmisen ja tuhoaa lopulta koko ihmisrodun. Tästä singulariteetista ovat varoittaneet esimerkiksi fyysikko Stephen Hawking ja sähköautoyhtiö Teslan perustaja Elon Musk.

Kelly ei usko tuhoon, vaan kehitykseen. Työpaikkoja syntyy uusia, kun tulevaisuudessa työskentelemme tekoälyn kanssa emmekä sitä vastaan.

Esimerkiksi yhteistyöstä käy shakki. Ihmisten aikakausi päättyi olevinaan vuonna 1997, kun IBM:n supertietokone Deep Blue voitti suurmestari Garri Kasparovin. Nyt ihmisen ja tietokoneiden joukkueet peittoavat yksinäiset koneet.

Internet on vasta lapsenkengissä

Teknologiset trendit tekevät maailmasta toisenlaisen, halusimme sitä tai emme. 30 vuoden päästä meidän on vaikea uskoa, miten lapsenkengissä internet ja maailma olivat vuonna 2017, Kelly sanoo.

Meidän on turha ennustaa, mitä internet on tai ei ole tulevaisuudessa. Isotkin toimijat usein vähättelevät muutosta. Esimerkiksi vuonna 1994 McDonalds ei huolinut mcdonalds.com-osoitetta, kun Wired-lehden toimittaja tarjosi sitä pikaruokajätille.

Ennustamisen sijaan kannattaa varautua. Varmaa on, että datan kasvu jatkuu hurjana. 2010-luku on ollut mobiililaitteiden vuosikymmen. Jatkossa kodit, päiväkodit, koulut, toimistot, maatilat, teollisuuslaitokset ja kaikki paikallaan olevat asiat muuttuvat suuriksi datan lähteiksi. Kasvava tiedonsiirto vaatii toimivia ja nopeita verkkoyhteyksiä.

Varautua voi myös henkisesti: Joudumme opettelemaan koko ajan uutta, mikä on syytä hyväksyä. Lähipiirissä avuksi kannattaa pyytää heidät, jotka ovat eniten sinut muutoksen kanssa.

Uutta musiikkia joka tilanteeseen?

Meidän ei kannata kauhistella vaan toivottaa muutos tervetulleeksi. Jatkossa tekoäly osaa kenties säveltää meille kulloiseenkin tunnelmaan sopivaa musiikkia ilman, että sitä erikseen pyydämme.

Olemme vain hyvillämme, kun vastaava kehitys ulottuu terveydenhuoltoon, koulutukseen ja liikuntaan.

johannes.niemelainen@kaakonviestinta.fi

Kirjoittaja on digitaalisten kuluttajatuotteiden tuotepäällikkö Kaakon Viestinnässä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet