SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Kolumni: Asuntojen hintataso kertoo vetovoimasta

776d9c74-b316-4fc5-b67b-ae65bed52a99

Kolumni: Asuntojen hintataso kertoo vetovoimasta

Päiväkoti, alakoulu, yläkoulu, kirjasto, terveyskeskus, neuvola ja lukio. Tällaiset palvelut tarjoavan Voikkaan läheisyyteen muutimme vuonna 2004. Neuvolaa, terveyskeskusta, lukiota eikä kirjastoa ei enää ole.

Hirvelän yläkoulun kohtalo taitaa olla sinetöity: koulukiinteistö on todettu selvityksissä huonokuntoiseksi, joten kovin pitkälle 2020-luvulla kellot tuskin kutsuvat oppilaita tunneille.

Paikallaan polkevat asuntojen hinnat kertovat armottomasti seudun heikosta vetovoimasta.

Déjà vu-ilmiöön törmää kun palaa Kouvolan Sanomien otsikoihin: Toistakymmentä alakoulua aiotaan lopettaa Kouvolassa (KS 29.10.2009), Kouvolan alueella on lakkautettu lähes 50 peruskoulua (KS 19.8.2018) ja 18 koulun suositus poliitikkojen mankeliin (KS 28.8.2018).

Kyläkouluista ei enää Kouvolassa voine puhua. Lähikouluja sen sijaan vielä riittää. Sekä lasten että vanhempien arjen kannalta kohtuullisella etäisyydellä sijaitseva alakoulu on vetovoimatekijä. Päiväkotien ohella juuri alakoulun läheisyys mainitaan usein asuntojen myynti-ilmoituksessa.

Elimäen Pestoomarkkinoilla julkistetut piika Tuovi Koivusaari ja renki Ossi Koivusaari aloittivat heti oman kotiseutunsa puolesta puhumisen. Koivusaaret puhuivat Elimäen yhtenäiskoulun puolesta. He korostivat myös Elimäen vetovoimaa pääkaupunkiseudulta muuttavien eläkeläisten uutena kotiseutuna.

Asumisen edullisuutta, lyhyttä välimatkaa Helsinkiin ja hiljaisuutta pitäisi heidän mielestään tuoda julki. Halvat asunnot voivat toimia joillekin houkuttimena. Lapsiperheissäkin asumiskuluja lasketaan tarkoin. Työpaikka ja palvelut ohjannevat useimpia perheiden asuinvalintoja. Paikallaan polkevat asuntojen hinnat kertovat armottomasti seudun heikosta vetovoimasta.

Vetovoimaisuutta voivat kasvattaa hyvinkin radikaalit päätökset. Nostalgiaan puisesta alakoulusta kylän keskuksena ei ole paluuta. Päättäjien enemmistö tuntuu nyt katsovan kouluverkkoa kokonaisuutena tulevien vuosikymmenten tarpeisiin. Muuten otsikoissa on taas kymmenen vuoden päästä kourallinen tai kaksi lakkautettavia kouluja.