Kolumni: Kouvolan poliitikot mamoilivat — Meri-Lapissa päättäjät puolustivat uhmakkaasti asukkaiden terveyspalveluja

Kouvolan poliittiset päättäjät vain suunnittelivat sitä, minkä Meri-Lapin neljän kunnan valtuutetut alkuviikosta päättivät. Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta siirtyy 15 vuodeksi kuntien, sairaanhoitopiirin ja Mehiläisen yhteisyritykselle.

Olisin kaivannut samaa uhmakkuutta Kouvolan päättäjiltä.

Ihan kuin Meri-Lappi olisi nostanut keskisormen pystyyn maan hallituksen ja ministeriön ajamalle sote- ja maakuntauudistukselle: ”Turha on Helsingin herrojen ja rouvien yrittää määräillä sieltä yliopistosairaalan kupeesta! Päätämme itse, miten järjestämme asukkaidemme palvelut.”

Olisin kaivannut samaa uhmakkuutta Kouvolan päättäjiltä. Pohjois-Kymen sairaalasta katoavat vuodenvaihteessa yhteispäivystys, leikkaukset ja osa erikoissairaanhoidosta.

Toki aluesairaala Kuusankoskella on terveydenhuoltolain ja päivystysasetuksen muutosten vuoksi eri asemassa kuin keskussairaala Kemissä: aluesairaalaan ei saa jäädä yhteispäivystystä, koska Kymenlaaksossa ei ole yliopistollista sairaalaa.

Ministeriö myönsi Kouvolaan ensi vuoden alusta poikkeusluvan ympärivuorokautiseen perusterveydenhuollon ja akuuttilääketieteen päivystykseen. Luvalla voi pyyhkiä pöytää, sillä Carea ilmoitti pari viikkoa sitten, ettei pohjoiseen riitä akuuttilääkäreitä pyörittämään päivystystä, ainoastaan yleislääkäreitä.

Räyhäkästä oli, että Meri-Lapissa maan hallituksen sote-linjauksia vastusti myös osa keskustan poliitikoista. Vastoin perinteistä demarilinjaa osa SDP:n valtuutetuista puolusti yhteistyötä yksityisen Mehiläisen kanssa: Kemissä jopa ratkaisevan puoltoäänen antoi valtuuston demaripuheenjohtaja.

Kouvolassa osa yhteisyrityksen vastustajista julisti, että verorahat eivät saa valua ”kaiken maailman pörriäisiltä” ulkomaisten pääomasijoittajien taskuihin.

Usein jos sairaus osuukin omalle kohdalle, pörriäisten palvelut kummasti kelpaavat, oman tai työnantajan vakuutuksen piikkiin.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet