Kolumni: Osta kun halvalla saat

Sanotaan, että ihmisen roskiksen sisältö kertoo hänestä paljon. Roskiksessa näkyvät nekin elämän valinnat, joita ei haluta näyttää muille.

Paljon ihmisestä kertovat myös hänen kauppaostoksensa. Pitkässä kassajonossa alkaa väkisin viihdyttää itseään tarkkailemalla, mitä ihmiset hihnalle latovat.

Tuossa lapsiperhe, jonka äiti sallii itselleen lauantaina siiderin. Tuossa on suunnitteilla leffailta kullan kanssa. Tuossa urheileva pariskunta suoraan treeneistä tankkausmuonaa hakemassa. Tuossa poikamies, jonka ainoa seura ruokapöydässä on makkarapaketti.

Sydäntä riipii pieni vanhus, joka pyytää kurottamaan ylähyllyltä sen halvimman keksipaketin ja laskee nyt kassalla senttejä ainoan ostoksensa kanssa.

Joskus katse kääntyy omiin ostoksiin: aina ne samat jukurtit, ruisleivät ja hapankaalit, mutta lisäksi usein punaisilla tarroilla varustettuja paketteja.

Ehkä joku takanani säälii minuakin.

Ruokaostoksissa säästämiseksi ja hävikin vähentämiseksi ostokset neuvotaan aina suunnittelemaan tarkoin ennalta: ei koskaan kauppaan nälkäisenä, ja vain ostoslistan kanssa.

Hölynpölyä. Kuka pystyy suunnittelemaan syömisensä ja ostoksensa niin tarkoin, että kaupassa ei tarvitse ravata alvariinsa?

Paljon parempi on noudattaa satokausikalenteria ja laajentaa sitä kaikkiin tuotteisiin: osta silloin kun halvalla saat.

Suurin osa viimeisen päivän tuotteista on hyvää kauan parasta ennen -päivän jälkeen. Hävikin välttää, kun syö saalista siinä järjestyksessä kuin se uhkaa vanheta. Helpottaa myös ruokalistan suunnittelua.

Säästämällä yhtäällä voi tehdä parempia valintoja toisaalla.

Suurinta osaa suomalaisten ostoskoreista näyttää yhdistävän se, että niiden sisältö muuttuu hitaasti. Vaikkapa vegeä hiipii hyllyihin, mutta kassahihnoilla jyrää yhä liha.

Ja kaikkea on saatava koko ajan.

Kirjoittaja on uutistoimittaja Kaakon Viestinnässä.