Päätoimittajalta: Pystyvätkö Kouvolan uudet ehdokkaat tekemään itsensä tunnetuksi koko vaalipiirissä? — Vaarana on, että Kouvola jatkaa alisuorittamista

Päätoimittajalta: Pystyvätkö Kouvolan uudet ehdokkaat tekemään itsensä tunnetuksi koko vaalipiirissä? — Vaarana on, että Kouvola jatkaa alisuorittamista

Kouvolasta pyrkii runsaasti uusia nimiä eduskuntaan ensi kevään vaaleissa. Ehdokaslistojen uusiminen on tarpeen, sillä alueellisessa vertailussa Kouvola oli vuoden 2015 eduskuntavaalien alisuoriutuja. Vaalipiirin suurimmasta kaupungista valittiin Arkadianmäelle vain kaksi edustajaa, Markku Pakkanen (kesk.) ja Jari Lindström (sin., vaalien aikaan ps.).

Myös maakuntasarjassa meni huonosti. Kun Kotkasta pääsi läpi samoin vain kaksi edustajaa, Kymenlaakson kansanedustajien määrä jäi neljään. Etelä-Karjalasta läpimenijöitä kertyi seitsemän, Etelä-Savosta kuusi.

Mistä asetelmista kouvolalaiset ehdokkaat lähtevät nyt?

Hasu ja Peltola ovat samantyyppisiä ehdokkaita

Keskustan Markku Pakkanen koki henkisen kolauksen, kun hänen entinen eduskunta-avustajansa Jenny Hasu ilmoittautui mukaan kisaan.

Hasulle puolestaan on huono uutinen se, että Iitti kuuluu vielä huhtikuun vaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiiriin. Iittiläinen Anniina Peltola on profiililtaan hyvin samankaltainen ehdokas kuin Hasu. He todennäköisesti syövät toistensa äänimääriä.

Pakkanen on pyrkinyt profiloitumaan koko Kymenlaakson ehdokkaana. 2015 hän sai Kotkasta ja Haminasta yli tuhat ääntä. Viime aikoina Pakkanen on muuttanut yleiskymenlaaksolaista linjaansa ottamalla kantaa esimerkiksi Kouvolan—Porvoon-oikoradan puolesta rantaradan sijaan.

Leppäsen poisjäänti hyvä uutinen Kaunistolle

Kokoomuksen lista on uusittu perusteellisesti. Poissa on kaksien edellisten vaalien taistelupari Jari Larikka ja Jyrki Hyttinen. Myös Pekka Korpivaara oli mukana 2015 ja keräsi yli 4 500 ääntä, mutta perussuomalaisena. Miten puolueen vaihdos vaikuttaa hänen tulokseensa?

Ville Kaunisto on suhteellisen tuore kasvo politiikassa. Urheilutausta lisää kuitenkin hänen tunnettuuttaan muualla vaalipiirissä. Tosin voi miettiä, äänestävätkö KTP:n tai Namikan kannattajat kouvoa. Kaunistolle on hyödyksi, ettei Jouko Leppänen osallistu kisaan. Leppänen ilmoitti lauantaina, ettei lähde mukaan eduskuntavaaleihin. Sekä Kaunisto että Leppänen ovat keränneet kannatusta urheilupiireissä.

Tunnettuutta tarvitaan, sillä pelkillä kouvolaisten äänillä on vaikea päästä läpi. Lisäksi Kouvolasta menee ääniä muualle. Esimerkiksi Antti Häkkänen keräsi viime vaaleissa Kouvolasta liki tuhat ääntä, huomattavasti enemmän kuin kotikunnastaan Mäntyharjulta.

Demarien ääniä meni Kotkaan

Demarit pohtivat taatusti samaa asiaa kuin kokoomus, äänien vuotamista muualle. Kotkalainen Sirpa Paatero sai 2015 Kouvolasta noin 1 500 ääntä. Hän taistelee samoista äänestäjistä kouvolalaisen Paula Werningin kanssa. Ensikertalaisen on hankala haastaa istuva kansanedustaja. Tosin Werning mikkeliläislähtöisenä kerännee ääniä myös Savosta.

Risto Kuisma ei ole ensikertalainen eduskuntavaaleissa. Hänet on valittu kolme kertaa, mutta Uudeltamaalta. Riittääkö vanha valtakunnallisesti saavutettu julkisuus?

Myös Eemeli Lehtisen kannatus on kysymysmerkki. Iitti on vaihtamassa maakuntaa ja vaalipiiriä Hämeeseen. Mahdollisissa toukokuun maakuntavaaleissa iittiläiset äänestävät jo hämäläisiä. Keräävätkö Lehtinen tai keskustan Peltola enää huhtikuussa kaakkoissuomalaisten kannatusta?

Auttaako sosiaalinen media?

Vihreiden ja perussuomalaisten kouvolalaisille kärkiehdokkailla on samat haasteet kuin Werningillä.

Vihreiden Juha Huhtala on tullut tunnetuksi Positiivisten ihmisten Kouvola -ryhmän perustajana. Myös muissa kaupungeissa toimii vastaavia Facebook-yhteisöjä, ja tätä kautta Huhtala voi tulla tunnetuksi myös muualla kaakossa. Näkyvyyttä Huhtala tarvitsee myös perjantaina julkistetun eurovaaliehdokkuuden takia.

Eduskuntavaaleissa samalla listalla on todennäköisesti istuva kansanedustaja savonlinnalainen Heli Järvinen, eikä vihreille nykyisillä kannatusluvuilla voi veikata kahta paikkaa. Järvinen pohtii vielä ehdokkuutta.

Perussuomalaisten Sheikki Laakson haaste on kotkalainen Juho Eerola, jolle virtasi lähes 700 ääntä Kouvolasta, enemmän kuin Laakso itse sai täältä. Toki perussuomalaisten tilannetta muuttaa äänikuningas Lindströmin ja mukavan potin keränneen Korpivaaran siirtyminen muihin puolueisiin.

Lindströmin kanssa ei haluta vaaliliittoon

Sinisten Jari Lindströmille tunnettuus ei ole ongelma, mutta hänen tilanteensa on muuten vaikea. Savonlinnalaisen Kaj Turusen loikka sinisistä kokoomukseen oli isku Lindströmin eduskuntahaaveille.

Vaikka Lindström keräisi samanlaisen lähes kymmenentuhannen äänen potin kuin 2015, hän jäisi pelkillä omilla äänillä rannalle. Vastaava äänimäärää tosin jäänee haaveeksi. Siniset hakee vaaliliittoa, mutta muilla puolueilla ei ole tähän haluja.

Viime vaaleissa kristillisdemokraattien 4,5 prosentin äänisaalis ei riittänyt kansanedustajapaikkaan ja vihreiden 6,4 prosenttia toi yhden paikan. Sinisten valtakunnallinen kannatus on tuoreimman mittauksen mukaan 1,1 prosenttia. Lindströmin on siis erittäin vaikea uusia paikkaansa.

Lindströmin politiikasta ja toiminnasta ministerinä voi olla montaa mieltä. Hänellä on silti ainakin ollut mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin Kouvolan puolesta.

Ja juuri suhteet päätöksenteon ytimeen ja oman kotiseudun puolesta vaikuttaminen ovat perusteita sille, miksi kannattaa pohtia kuinka monta kouvolalaista eduskunnassa istuu.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut