Päätoimittajalta: Puoli vuotta tulee pian täyteen, mutta Carea ei ole saanut Poksin ongelmia ratkottua

Päätoimittajalta: Puoli vuotta tulee pian täyteen, mutta Carea ei ole saanut Poksin ongelmia ratkottua

Pohjois-Kymen sairaalassa Poksissa on koko alkuvuoden ajan eletty poikkeusaikaa. Poksin toiminnot siirtyivät sairaanhoitopiiri Carealle vuodenvaihteessa.

Jo alkuvuodesta raportoitiin potilasjonoista, pitkistä odotusajoista ja lääkäripulasta. Lisäksi esiin on noussut lukuisia potilaiden kertomuksia siitä, miten he eivät omasta mielestään ole saaneet asianmukaista hoitoa tai ovat kokeneet joutuneensa pompotelluksi Poksin ja Kymenlaakson keskussairaalan Koksin välillä.

Kannattaa muistaa, että kyse on yksittäisten potilaiden mielipiteistä — siitä, miten he ovat tilanteen kokeneet. Julkisuuteen nousseiden tapausten määrä on kuitenkin huolestuttava.

Osasto 3:lle ei löytynyt lääkäriä

Carean toimitusjohtaja Annikki Niiranen myönsi tammikuussa (KS 20.1.), ettei muutos ole sujunut alkuvaiheessa hyvin. Hän arvioi tilanteen vakiintuvan puolen vuoden kuluessa. Niiranen myös vakuutti, ettei potilasturvallisuus ole vaarantunut.

Nyt toukokuussa ei näytä yhtään paremmalta. Tällä viikolla Carea ilmoitti sulkevansa Poksista osasto 3:n. Sulkua perusteltiin lääkäripulalla ja potilasturvallisuudella: koska osastolla ei ole lääkäriä, sitä ei voi pitää auki. Apua ei löytynyt nyt edes keikkalääkäreistä.

Osaston sulkeminen tarkoittaa, että osa Koksissa hoidetuista kouvolalaisista päätyy jatkohoitoon Poksin sijasta Karhulaan tai Haminaan. Samalla se tarkoittaa pitempiä matkoja myös potilaiden omaisille, jotka haluavat käydä tervehtimässä läheisiään.

Kokeneista yleislääkäreistä on pulaa

Osaston sulkemisen perusteita ei tule moittia: Carean täytyy ensisijaisesti ajatella potilaiden turvallisuutta. Jos sitä ei pystytä takaamaan, osasto on pakko sulkea.

Carean toimintaa sen sijaan voi arvioida kriittisesti. Niiranen uskoi tammikuussa, että puolessa vuodessa yhteiset toimintatavat ovat löytyneet ja voidaan arvioida, miten uudistus on sujunut. Tällä hetkellä arvosana ei ole kovin korkea.

Se, ettei Carea tunnu saavan prosessejaan kuntoon, ei lupaa hyvää tulevalle sote-kuntayhtymälle. Tosin pitää muistaa, että Carea on joutunut toimimaan hankalassa tilanteessa. Valtakunnallisesta sote-ratkaisusta ei ole täyttä varmuutta, ja siihen täytyy varautua osin silmät sidottuina.

Sote-epävarmuus vaikuttaa taatusti lääkäreihinkin. Kokeneista yleislääkäreistä on pulaa. Nuoret lääkärit haluavat turvata tulevaisuutensa ja hakeutuvat erikoistumaan — mielellään yliopistosairaalaan. Carean kouvolalaisen sivutoimipisteen yksittäinen vuodeosasto ei ehkä vaikuta paikalta, jossa rakentaa uraa.

Ellun Kanat kiillottaa Carean brändiä

Jatkossa Carea (tai sen seuraaja) kilpailee paitsi lääkäreistä, myös potilaista — siis jos sote-uudistus ja perusterveydenhuollon valinnanvapaus toteutuvat.

Osin ehkä tähän varautuen Carea palkkasi maaliskuussa viestintätoimisto Ellun Kanat kiillottamaan ulkoista kuvaansa. Ellun Kanat tekee Carealle muun muassa muutosviestinnän projektisuunnitelman ja brändistrategian.

Viestintätoimistolla on kova urakka. Parhaan viestin Carea antaisi laittamalla hoitoprosessit kuntoon ja takaamalla kaikille Kymenlaakson asukkaille toimivat palvelut.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.