Päätoimittajalta: Kymi Ring nosti esiin kysymyksen, onko kaupungin tehtävä toimia riskisijoittajana

Kymi Ring -moottoriratakeskus koki torstaina takaiskun. Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi Kouvolan kaupunginvaltuuston päätöksen myöntää ratayhtiölle kahden miljoonan euron suuruinen pääomalaina. Oikeuden mielestä lainaa ei voi antaa ilman kuntalain edellyttämää vastavakuutta.

Päätös vei ratayhtiöltä ainoan julkistetun yksityisen sijoittajan. Kymi Ring oy on aiemmin kertonut jakavansa rahoituksen kolmeen osaan: omarahoitukseen, julkiseen rahaan ja yksityisiin sijoituksiin. Kouvolan pääomalaina, vaikka antaja olisikin ollut kaupunki, oli laskettu yksityiseen rahoitukseen.

Voimakas poliittinen tahto ei saa ajaa laillisuuden edelle.

Muita yksityisiä rahoittajia yhtiö ei ole kertonut julkisuuteen.

Kytky valtatie 12:n kunnostukseen

Kymi Ring on monipuolinen hanke. Se yhdistää nykyaikaisen ajoharjoittelupaikan,  moottoripyörien MotoGP-radan ja tapahtuma-alueen.

Mahdollisesti toteutuessaan Kymi Ringistä säteilisi paljon hyvää Kouvolalle. Tarjolla olisi harjoittelupaikka kuljetuskoulutukseen sekä potentiaalisesti tuhansia matkailijoita ainakin yhtenä MotoGP-viikonloppuna vuodessa.

Lisäksi radan tuorein valtionrahoitus on kytketty Lahdentien kunnostukseen. Jos Kymi Ring saa rahoituksen uskottavaan kuntoon, valtio on luvannut tukea rataa 3,5 miljoonalla eurolla ja kunnostaa lisäksi valtatie 12:ta 14 miljoonalla eurolla.

Millainen on pääomalainan antajan asema?

Kouvolan innon tukea Kymi Ringiä siis ymmärtää. Kouvola voi vielä valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä. Sitä ennen kannattaa harkita, mikä on kaupungin rooli.

Yksi tehtävä on tietenkin tukea tukea elinkeinotoimintaa — ehkä jopa naapurikunnassa, jos se katsotaan hyödylliseksi. Mutta onko kaupungin tehtävä toimia pankkina tai tässä tapauksessa riskisijoittajana? Sitä pääomalainan myöntäminen nimittäin tarkoittaa.

Osakeyhtiölain mukaan yhtiön pitää tehdä voittoa, ennen kuin se voi alkaa lyhentää pääomalainaa tai maksaa edes sen korkoja. Jos yhtiö ajautuu selvitystilaan tai konkurssiin, pääomalainan antaja on muita velkojia huonommassa asemassa.

Vaikka kaksi miljoonaa ei ole Kouvolan budjetista kovin iso osuus, riski menettää rahat on kohtuullisen suuri. Ratayhtiön rahoitus ei vaikuta tällä hetkellä uskottavalta.

Onko päätöksenteon laillisuusvalvonta kunnossa?

Päätöksenteon kannalta on huolestuttavaa, että Kouvolassa nousi taas esiin päätös, joka oli tehty lainvastaisesti. Kymi Ringin pääomalainapäätöksessä ei toimittu kuntalain mukaan, Kinnon hallitus puolestaan valittiin tasa-arvolain vastaisesti.

Tämä asettaa varjon sekä päätöksiä valmistelevien viranhaltijoiden että päätöksiä tekevien poliitikkojen ylle. Voimakas poliittinen tahto ei saa ajaa laillisuuden edelle.


Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.