Kolumni: Luonto tappaa

Havahduin päivätorkuilta kun anonyymiksi jäänyt naisääni kertoi radiossa, että kaikki lapset eivät enää osaa juosta. Nykylasten leikkimiseen perehtynyt asiantuntija selosti, että esimerkiksi perinteisessä rosvo ja poliisi -leikissä näitä juoksu-ummikoita pitää houkutella mukaan kertomalla että ”he voivat olla muita leikkijöitä ovelampia roistoja tai poliiseja jotka eivät juokse vaan kävelevät”.

Siis mitä helvettiä, mutisin puoliääneen, täysin puskista yllätettynä.

Ja lisää pommia tuli. Lapset eivät kuulemma osaa enää myöskään kulkea metsässä. Eivät pysy pystyssä, koska metsään on laitettu esteiksi puita, juuria, kantoja ja kiviä.

Mietin, että onneksi ihmistainten päät suojataan nykyään kypärillä. Eikä metsäänkään siis enää voi eksyä läpipääsemättömän maaston takia.

Kuulun siihen onnelliseen ikäluokkaan, joka sai vielä lapsena leikkiä kotipihalla ilman kypäräpakkoa. Läheiselle urheilukentällekin sai mennä potkimaan palloa kaveriporukassa ja ilman turvaliivejä. Talvella pelattiin pipolätkää pakkasessa avoimen taivaan alla luonnonjäällä. Välillä iltapimeässäkin.

Lähimetsissä leikittiin lapsena sotaakin niin paljon, että sillä täyttäisi nykyisen asepalveluksen vaatimukset reserviupseerikouluun asti.

Vaikka klassisista käpylehmäajoista oli jo minunkin lapsuudessani vierähtänyt hyvä tovi, muistan kun pihalla ja peleissä joskus kaatuiltiin polvet ja kyynärpäät verille. Päähänkin taisi tulla kuhmuja.

Nykyään luonnossa liikkuessa pitää varoa muutakin kuin kantoja ja kiviä. Luontoäiti on nimittäin päivittänyt tapansa kostaa.

Vaikkei Suomen metsissä ihan joka päivä suurpetoja eteen ilmesty, iskee lepikosta takuulla punkin tartuttama borrelioosi tai vähintään myyräkuume. Hirvikärpäset pelottavat viimeiset uhmakkaat takaisin tukevalle asvaltille.

Eli painakaan mieliinne nämä oraakkelimaiset sanat: Varokaa luontoa, sillä se todennäköisesti tappaa.

Luetuimmat

Kommentoidut