Päätoimittajalta: Sote käy kalliiksi kouvolalaisille

Kouvolan terveydenhoidossa tapahtuu vuodenvaihteessa suuri muutos. Sairaanhoitopiiri Carea ottaa vastuun kouvolalaisten erikoissairaanhoidosta. Leikkaukset ja erikoissairaanhoidon päivystys siirtyvät Kotkaan.

Käytännössä muutos on ollut vauhdissa jo pitkään. Aiemmin päätetty päivystysasetus pakotti lopettamaan leikkaukset Pohjois-Kymen sairaalassa. Viimeinen viilto tehtiin runsas viikko sitten.

Jo sitä ennen lääkärit olivat äänestäneet jaloillaan nähdessään Poksin kurjistumisen. Tämän takia kouvolalaiset ovat syksyn aikana käyneet aiempaa enemmän lääkärissä Kotkassa.

Toimiiko hoitoketju?

Riku Mänttäri kertoi tällä viikolla Kouvolan Sanomien yleisönosastolla karun tarinan. Hänen läheisensä loukkasi kätensä tapaturmassa. Poksissa ei saatu soviteltua luita kohdalleen, joten edessä oli leikkaus Kotkassa. Siellä operaatio peruttiin Mänttärin mukaan kahdesti. Lääkäri valitteli kiireitä ja selitti niitä pohjoisen potilaiden suurella määrällä.

Kyseessä on tietysti yksittäistapaus, mutta ei ainoa vastaava kouvolalaiskokemus Koksista. Hoitoketjussa vaikuttaa olevan ongelmia.

Erikoissairaanhoidon poliklinikoiden lisäystä on luvattu Kouvolaan, mutta aikataulu on vielä auki. Ratamokeskukseen niitä tulee, mutta se valmistuu vasta kolmen vuoden kuluttua. Sinne asti ei voi odottaa, vaan palveluketju pitää saada kuntoon mahdollisimman nopeasti.

Kouvolalaiset maksavat enemmän

Sote-uudistuksen yksi tavoite on ollut pienentää kuluja. Säästöjä uskottiin tulevan erityisesti sosiaalipalvelujen ja terveydenhuollon yhdistämisestä. Nykyisessä sote-ratkaisussa tämä ei toteudu suunnitellusti, joten myös säästöt jäävät todennäköisesti saavuttamatta.

Näin siis koko maan tasolla. Lisäkuluja tulee myös yksittäiselle ihmiselle, ainakin jos asuu Kouvolassa.

Kun palvelut ovat kauempana, kouvolalaisten täytyy matkustaa niiden luo joko omalla autolla tai julkisilla liikennevälineillä. Kela korvaa pienen osan potilaiden kuluista, mutta kyse ei ole vain heistä: Kotkassa käyvät myös potilaiden läheiset.

Moni kouvolalainen hakeutuu yksityisten palvelujen asiakkaaksi joko ostamalla erikoissairaanhoidon palveluja suoraan tai maksamalla terveysvakuutuksia. Tämä rahankäyttöpäätös on tietysti jokaisen oma.

Asiakasseteleitä voidaan tarvita Kymenlaaksossa

Hallitus päätti tällä viikolla muuttaa esitystään soteen kuuluvan valinnanvapauslain sisällöstä. Uuden version mukaan maakunnilla ei ole velvollisuutta tarjota asiakasseteleitä erikoissairaanhoitoon.

Esitys saattaa edistää soten toteutumista. Kouvolalaisten kannalta setelirajoitus on kuitenkin huono asia: se heikentää mahdollisuuksia käyttää niitä erikoissairaanhoidon yksityisiä palveluita, joita olisi tarjolla Kouvolassa.

Jos Carea ei saa hoitoketjua kuntoon eikä pysty tarjoamaan asianmukaisia erikoissairaanhoidon palveluita, on Kymenlaaksossa pakko ottaa asiakassetelit käyttöön.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.