Kolumni: Ällöttääkö sirkkaruoka? Haasta silti itsesi edes maistamaan!

Viime syksyn kuhisevimpia puheenaiheita olivat sirkat ruokalautasella, kun hyönteisten myynti elintarvikkeiksi vapautui marraskuussa.

Fazer toi heti sirkkaleivän valikoimiinsa ja se revittiin käsistä. Muitakin tuotteita ilmestyi kauppojen hyllyille, mutta buumi tuntui häviävän ennen kuin se edes alkoikaan.

Maapallomme suurimpia haasteita on saada ihmiskunta ruokittua entistä ekologisemmin. Jotain on tehtävä.

Lihantuotantoon verrattuna sirkkojen kasvattaminen kuormittaa ympäristöä olemattoman vähän. Sirkat vaativat kasvattamiseen vain murto-osan tilaa, vettä ja ravinteita.

Hyönteisiin on hiljalleen siirrytty, ja niitä syödään ympäri maailmaa. Sirkat ovat hyvä proteiinin lähde ja ne tarjoavat monipuolisesti ravintoaineita.

Maku ei eronnut normaalista proteiinipatukasta mitenkään.

Kun Kouvolan Sanomat kirjoitti loppukesällä, että Prismaan tulee vihdoinkin sirkkaleipää myyntiin, reaktiot uutiseen olivat kovin kärkkäitä. Hyi, yäk, ei kiitos.

Ketään ei saa pakottaa syömään sirkkoja. Tuomitsen kuitenkin sen, jos ruokaa arvostellaan sitä ollenkaan kokeilematta.

Sirkkaruoan kehitys on tällä hetkellä hidasta, koska hyönteistuottajia on vielä niin vähän. Fazerin mukaan Suomessa ei tuoteta tarpeeksi sirkkoja, joten laaja-alainen tuotevalmistus ei ole mahdollista. Kunhan ruokaa ilmestyy enemmän, asenteet sitä kohtaan toivottavasti muuttuvat.

Mikäli hyönteisten syöminen ällöttää, kannattaa lähteä liikkeelle helpommista ruoista. Leivissä ja makkaroissa sirkat ovat mukana jauhettuna. Jauho on niin hienovaraista, että siitä ei erota sirkan päätä eikä jalkoja.

Pääasia, että haastaa itseään kokeilemaan. Söin jonkin aikaa sitten sirkkavälipalapatukan. Sen maku ei eronnut normaalista proteiinipatukasta mitenkään.

Itseäni kiinnostaisi testata friteerattuja sirkkoja. Mistähän niitä saisi?