Kolumni: Kotimaiset pyllyt seksuaalikasvattajina

Pari kesää sitten alta kouluikäinen tyttäreni ei saanut lämmöltä ja valolta unta. Annoin hänen jäädä sohvalle katsomaan kanssani Tie pohjoiseen -elokuvaa. Arvelin Samuli Edelmanin ja Vesa-Matti Loirin tähdittämän elokuvan olevan hänen ikäiselleen ihan kelpo katseltavaa. Unohdin, että kotimaisissa elokuvissa on usein hyvin realistisia ja alastomuutta konstailematta esittäviä seksikohtauksia.

Tie pohjoiseen -elokuvassa tämä kohtaus lävähti eetteriin jotenkin yllättäen. Yhtäkkiä koko televisioruudun täytti Samuli Edelmanin alaston takapuoli. Hätäännyin enkä keksinyt mitään muuta tapaa kiinnittää tyttäreni huomion toisaalle kuin hypätä koko elopainollani hänen päälleen.

Tie pohjoiseen -elokuvassa tämä kohtaus lävähti eetteriin jotenkin yllättäen.

Yritin siinä väkisin leikkiä hänen kanssaan jotakin painimisleikkiä, samalla kun tiirailin olkani yli vieläkö se jaksaa painaa. Tyttö kiljui, ei innostuksesta vaan pelosta, koska olin onnistunut säikäyttämään hänet mielivaltaisella hyökkäykselläni, ja hän yritti taistella minua pois päältään. Elokuvan kohtaus kesti yllättävän pitkään ja minun oli pudotettava matsi lattialle, pitääkseni tyttäreni huomion itsessäni. Hetken päästä puuskutimme kaikki kolme, minä, tyttö ja Samuli hengästyneinä.

Lasten ja nuorten seksuaalikasvatus on kiistatta yksi populaarikulttuurin tehtävistä. Niin se oli minunkin aikanani, oma opetusvideoni oli kasariklassikko Splash. Ei pahimmasta päästä, Tom Hanks on kuitenkin varsin kesy kaveri! Katselimme sitä parhaan ystäväni kanssa, haimme pianon alta ”suojalasit” aina alastonkohtausten alkaessa. Pidimme elokuvaa lähinnä huvittavana ja vähän ”ällönä”.

Luulen, että olisin säästänyt tyttäreni järkytykseltä, jos olisin vain antanut hänen katsella Samuli Edelman pyllyä. Olisi se ainakin ollut kotimainen.