Kolumni: Hej på dig och heja Sverige

b5107376-ecca-45f6-9517-6f2ddada2a51

Kolumni: Hej på dig och heja Sverige

On olemassa epäsuosittuja mielipiteitä ja tämä on niistä varmasti yksi:

Opiskelkaa ihmiset ruotsia.

Yksikään kouluaine ei saa yhtä paljon väittelyä aikaan kuin ruotsi.

Yksikään kouluaine ei saa yhtä paljon väittelyä aikaan kuin ruotsi. On pakkoruotsia ja ties mitä homopeter-vitsejä. Onko kukaan ikinä kuullut pakkomatikasta?

Ruotsin opiskelu saatetaan kertaheitolla leimata idioottien hommaksi ja turhaksi aineeksi.

Kielten opiskelua perustellaan usein sillä, että niistä on hyötyä työelämässä. Se on totta, mutta kuinka moni ruotsin opiskelun aloittava lapsi tai nuori miettii itseään töissä?

Sitä paitsi kielten käyttäminen työelämässä voi tuntua kovin vaikealta. Helposti ajaudutaan mielikuvaan, että ruotsiksi pitäisi keskustella bruttokansantuotteesta ja auton varaosista.

Todellisuudessa kaikista tärkeimpiä asioita ovat ne, jotka opitaan alussa. Tervehdykset, kiitokset ja perusverbit. En olisi ikinä uskonut pärjääväni italian alkeilla, mutta tilasin hiljattain kolmen ruokalajin illallisen ralli-italiaksi.

Arkielämässä pienikin taito auttaa.

Moni tuttuni on vasta peruskoulun ja lukion jälkeen huomannut, kuinka hienoa on käydä pieni keskustelu kaupan kassalla ruotsiksi. Kokemukset tuovat oivaltamisen tunteen, vaikka epäsuora kysymyslause ei olisi koskaan tarttunut päähän.

Kaikkien ei tarvitse olla hyviä kaikessa. Yritin itse ymmärtää matematiikkaa, mutta putosin lukiossa lopullisesti derivaattojen ja funktioiden kärryiltä. Maol pelasti pahimmalta nöyryytykseltä.

On kuitenkin turhaa asennoitua etukäteen niin, että kaikki edessä oleva olisi liian turhaa opittavaksi.

Suomessa vähäinenkin ruotsin kielen osaaminen katsotaan nykyään monessa työpaikassa jumalaiseksi lahjaksi, vaikka meille kaikille opetetaan kieltä jo peruskoulussa.

Joten sinä syksyllä ruotsin aloittava lapsi: vaikka olisit kuinka swag tai lit, älä sorru kielitaidon vähättelyyn.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien urheilutoimittaja.