Kolumni: Neuvostoliitto takaisin talviolympialaisiin

Ennen kaikki oli paremmin. Kesät kesällä ja talvet talvella. Ja Suomelle satoi olympialaisista mitaleita yhtenä jordaanina. Varsinkin talvikisoista.

Vanhoina hyvinä aikoina kisoja seurattiin tatiksi jähmettyneenä Yleisradion televisiokanavilta, joita oli käytössä riittäväksi todetut kaksi kappaletta. Tapahtumat välitettiin pelkästään suorina mustavalkolähetyksinä.

Radiolähetykset taas hoiti vankalla ammattitaidolla Rinnakkaisohjelma, koska YLE:n toinen kanava Yleisohjelma oli pyhitetty painavista syistä vakavammalle ohjelmakirjolle. Tarjonta oli selkeää, koska kansalta ei kyselty eikä paremmasta tiedetty. Omalla karulla tavallaan homma toimi.

Muutenkin talviolympialaisten käytäntöjä ja sääntöjä voisi selkeyttää. Palata parempaan. Vanhaan ja hyvään. Turhia lajeja ja maita on nimittäin nykyään mukana aivan liikaa.

Jatkossa talvikisoihin pääsisivät vain oikeat talviurheilumaat, jotka kilpailivat perinteisissä talviurheilulajeissa. Vähänkään eksoottisemmat valtiot pitäisi blokata kisojen ulkopuolelle, pois jaloista pyörimästä. Jamaikan kelkkailujoukkuetta ja argentiinalaista maastohiihtäjää tuskin kukaan haluaa tosissaan nähdä kisatunnelmaa pilaamassa.

Myöskään yhtään vuoden 1980 jälkeen perustettua valtiota ei jatkossa suvaittaisi. Neuvostoliiton, Tsekkoslovakian ja Jugoslavian yhdistelmäjoukkueet olisivat kuitenkin tervetulleita. Saksa saisi mukaan kaksi joukkuetta, Länsi-Saksan ja DDR:n. Niihin urheilijat jakautuisivat kuvitteellisen Berliinin muurin sijainnin mukaan.

Jääkiekossa ei tarvitsisi käydä puuduttavaa olympiakarsintaa, koska maita olisi mukana vain ne perinteiset kuusi: Neuvostoliitto, Tsekkoslovakia, Ruotsi, Suomi, USA:n yliopistojoukkue ja Länsi-Saksa. Yksinkertaisen sarjan jälkeen ne myös sijoittuisivat edellä mainittuun järjestykseen. Pelit voisivat päättyä tasapeliin ja kahden viivan syöttösääntö pitäisi myös hetimiten ottaa takaisin.

Kaikki hiihtomatkat käytäisiin tietenkin perinteisellä tyylillä ja mäkihypyssä pitäisi harkita vakavasti v-tyylin kieltämistä. Lumilautailusta ei edes puhuttaisi.

Ehdotan vakavasti siirtymistä vanhaan ja hyvään.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien urheilutoimittaja.