SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Kolumni: Kulttuurinen omiminen on mennyt överiksi

Jussi Lopperi

Kolumni: Kulttuurinen omiminen on mennyt överiksi

Mikä yhdistää tosi-tv-tähti Kim Kardashiania, Miss Suomi -kilpailun perintöprinsessa Carola Milleria ja kirjailija Laura Lindstedtia? Heitä kaikkia on syytetty kulttuurisesta omimisesta.

Milloin Kardashianin iho on ollut liian tumma tai hänen päässään nähdyt pikkuletit on katsottu kulttuuriseksi omimiseksi.

Miller aikoi edustaa Suomea Miss Maailma -kilpailussa lapinpukua imitoivassa asussa. Häntä syytettiin kulttuurisesta omimisesta.

Finlandia-palkittu Lindstedt sai kritiikkiä Oneiron-romaaninsa juutalaisnaisista annetusta kuvasta, joka oli kritisoijien mielestä liian yksioikoinen.

Kulttuurinen omiminen on hieman harhaanjohtava termi. Kyse on enemmänkin kulttuurisesta lainaamisesta. Tuskin Kardashiankaan pikkulettejä tehdessään ajateli, että se on hänen oma juttunsa.

Jotkut pitävät joogaakin kulttuurisena omimisena. Muun muassa Astanga-tunneilla toistetaan mantroja, jotka ovat intialaisia sanskriitinkielisiä rukouksia.

Onko Jazz-musiikki kulttuurista omimista, kun tummaihoiset kehittivät musiikkisuuntauksen valkoihoisten kansanmusiikkiin kuuluvia soittimia hyödyntäen?

Mikä on loppujen lopuksi alkuperäistä tai omimista? Saako suomalainen twerkata tai räpätä? Saako kiinalainen pukea valkoisen hääpuvun? Saako kotona olla persialaisia mattoja?

Kulttuurinen lainaaminen voitaisiin mieluummin nähdä ilmaisunvapautena. Coco Chanel on sanonut aikanaan: ”If you want to be original, be ready to be copied” eli jos haluat olla alkuperäinen, ole valmiina kopiointiin. Chanelin mielestä jäljitteleminen on imartelun korkein muoto.

Voitaisiinko afrikkalainen kulttuuri tai muut alkuperäiskulttuurit nähdä osana valtavirtaa ja globaalia maailmaa, eikä vain alistettuna vähemmistönä? Silloin Kardashianin pikkuletitkin olisivat ihan samanlainen kampaus kuin ranskanletti. Vai onko sekin kulttuurista omimista?

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien toimittaja.