Päätoimittajalta: Päivityksiä pärstägalleriaan

Kuntavaalien jälkeisinä päivinä lehdet julkaisevat yleensä kasvogallerioita valituista. Toimittajilla on tapana kiinnittää näitä esittelyjä työpisteensä sermiin, sillä niistä on kätevä tarkistaa kuka kuuluu mihinkin valtuustoryhmään.

Kun vaalikauden aikana ryhmiin tulee muutoksia, sermiin printattuun galleriaan tehdään korjauksia: tämä ryhmä hajosi, tuo valtuutettu loikkasi toiseen puolueeseen. Naamoja raksitaan yli, nuolia piirretään.

Kouvola on ollut perussuomalaisten nousussa etujoukoissa. Eturintamassa se oli myös hajoamisessa.

Kouvolan edellisen, vuonna 2012 valitun valtuuston esittely muuttui ajan mittaan käyttökelvottomaksi — sen verran suttua ja korjauksia tuli erityisesti perussuomalaisten ryhmään.

Mutta ei pysynyt kauan neitseellisenä viime huhtikuun kuntavaaleissa koottu galleriakaan. Tällä kertaa perussuomalaisten kokoonpano säilyi vaaleissa valitun kaltaisena tasan valtuuston ensimmäisen kokouksen ajan.

Kokous pidettiin maanantaina. Jo tiistaina selvisi, että työministeri Jari Lindströmin kohdalle tulee muutos. Puoluelyhenne ps. vaihtuu Lindströmin nimen perässä uv:ksi (tai ehkä joksikin muuksi, jos Uusi vaihtoehto -ryhmälle keksitään parempi nimi).

Lindström ei tosin tuohon maanantain kokoukseen osallistunut. Hän oli suunnittelemassa Uuden vaihtoehdon perustamista ja eroa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Palataan kuitenkin vielä siihen toistaiseksi sotkuisempaan pärstägalleriaan, vuonna 2012 valittuun valtuustoon. Viiden vuoden takaisissa kuntavaaleissa perussuomalaiset sai Kouvolassa jättipotin. Se moninkertaisti äänisaaliinsa, ja liki 18 prosentin kannatus toi puolueelle 11 valtuustopaikkaa.

Kouvola on ollut perussuomalaisten nousussa etujoukoissa. Eturintamassa se oli myös hajoamisessa. Kuntajytkyn 11-miehinen valtuustoryhmä pirstoutui useassa vaiheessa lopulta viisihenkiseksi. Samalla meni valtaa: esimerkiksi kaupunginhallituksessa PS:llä oli alkujaan kolme edustajaa, kauden lopussa yksi. Lisäksi perustettiin kilpaileva paikallisjärjestö, joka syrjäytti alkuperäisen.

Hajaannuksesta kertoo myös se, että kevään kuntavaaleissa entisiä perussuomalaisia valtuutettuja oli ehdolla viidellä eri listalla.

Kevään vaaleissa perussuomalaisille tuli tappio. Kannatus putosi Kouvolassa 9,1 prosenttiin ja valtuustopaikkojen määrä viiteen. Nyt jäljellä on siis neljä. Jäljellä olevien täytyy miettiä, mihin ryhmään he kuuluvat — pysyäkö Jussi Halla-ahon johtamassa PS:ssä vai vaihtaako Uuteen?

Nelikosta Antti Eskelinen ja Juha Ripattila ovat halla-aholaisia. Jari Käki puolestaan on aiemmin ollut hyvin samoilla linjoilla Lindströmin kanssa. Aimo Rautiainen on mukana uutena valtuutettuna.

Entä mitä mietitään muissa ryhmissä? Perussuomalaisten edelliskauden kina henkilöityi pitkälti kahden leirin välille. Toisessa olivat Pekka Korpivaara (nykyään kok.) ja Jouni Suninen (nykyään s-ks.), toisessa Lindström. Nyt kun Lindström ei ole enää perussuomalaisissa, kaksikon mieleen voi ehkä tulla ajatus paluusta.

petri.karjalainen@kouvolansanomat.fiKirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.