Antti Häkkäsen kolumni: Ylivelkaantuneiden työllistymistä helpotetaan

Antti Häkkäsen kolumni: Ylivelkaantuneiden työllistymistä helpotetaan

Suomen työllisyysaste laahaa edelleen liian alhaalla, jotta suomalaisten nykyinen elintaso, palvelut ja tulonsiirrot voitaisiin rahoittaa ilman velkaa.

Talouden rakenteet saadaan kestäväksi, jos työllisyysaste nostetaan muiden pohjoismaiden, noin 75 prosentin tasolle. Suomessa ollaan vielä alle 70:n tasossa.

Yrittäjyyden ja työllistymisen edellytyksiä pitää vahvistaa kaikin keinoin. Kannustinloukkujen purkaminen on yksi tärkeimmistä kokonaisuuksista. Työnteon kannustavuuteen voidaan vaikuttaa muun muassa puuttumalla ylivelkaantumiseen.

Tänä aikana hänen palkkaansa ei ulosmitattaisi lainkaan.

Velkaloukussa elävän kannusteet tehdä töitä saattavat olla hyvinkin heikot. Kyse ei ole pienestä ongelmasta, sillä liian moni suomalainen on ylivelkaantunut. Myös ulosottovelallisten määrä on jatkanut kasvuaan. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 lopussa noin 214 000 ulosottovelallisesta noin 44 000 luokiteltiin työttömiksi.

Olemme valmistelleet oikeusministeriössä uuden lakiesityksen, jonka tuomilla keinoilla työttömän ulosoton asiakkaan olisi nykyistä kannattavampaa ottaa työtä vastaan. Vuoden työttömyysetuutta saanut voisi saada työllistyessään lykkäystä ulosmittaukseen enintään kuusi kuukautta. Tänä aikana hänen palkkaansa ei ulosmitattaisi lainkaan. Tämä työllistymiseen liittyvä hengähdystauko voisi kannustaa vastaanottamaan uuden työn.

Esityksessä huomioidaan myös uuden yritystoiminnan aloittaminen. Yrittäjyyden mukaan ottaminen on erityisen tärkeää, jotta kannusteita yrittäjyyteen saadaan vahvistumaan velkaantumisesta huolimatta.

Selvitämme myös keinoja, joilla konkurssin tehnyt rehellinen yrittäjä voisi nykyistä helpommin vapautua velkavastuusta ja aloittaa yritystoiminnan uudelleen. Tällä hetkellä liian moni rehellisesti toiminut, mutta konkurssin tehnyt yrittäjä joutuu kierteeseen, jonka jälkeen on vaikea aloittaa uutta yritystoimintaa.

Antti Häkkänen
antti.hakkanen@eduskunta.fi
Kirjoittaja on oikeusministeri (kok.).


Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.