Kolumni: Työsuhde tuo rahapalkan lisäksi monia etuja, joista työelämän ulkopuolella oleva jää paitsi

Työ on parasta sosiaaliturvaa, on tuttu hokema poliittisesta keskustelusta. Sanojasta riippuen siihen usein sisältyy ääneen lausumattomia taka-ajatuksia, mutta perussanoma on oikea. Ihminen, joka saa palkkaa täysiaikaisesta työstä, pärjää paremmin kuin työtön. Ei tarvitse olla mikään einstein hoksatakseen yhteyden.

Työttömyys on merkittävin eriarvoisuuden aiheuttaja. Sen vaikutukset näkyvät omassa ja jopa seuraavan seuraavan sukupolven elämässä. Heikommassa asemassa olevat keskimäärin sairastavat enemmän, syövät epäterveellisemmin ja heidän lapsensa saavat vähemmän koulutusta.

Työsuhteen suoma turva on paljon muutakin kuin rahapalkka ja palkallinen loma. Esimerkiksi työterveyshuolto tarjoaa työntekijöille ne hyödyt, joita äsken kaatuneessa ja hallituksenkin kaataneessa sotessa pyrittiin tarjoamaan kaikelle kansalle. Valinnanvapautta ei toki ole, mutta nopea ja ilmainen pääsy vastaanotolle onnistuu jo nyt.

Valinnanvapautta ei toki ole, mutta nopea ja ilmainen pääsy vastaanotolle onnistuu jo nyt.

Vaikka soten tavoitteena ovat tasavertaiset palvelut, niin se ei ole koko totuus. Työterveys olisi jäänyt nurin menneestä sotesta ulos, ja puheiden perusteella näyttää siltä, ettei se tule osaksi seuraavaakaan mallia. Joku voisi sanoa, ettei tasa-arvo toteudu, ja joku toinen taas kysyä, miksi pitäisikään muuttaa perusterveydenhuollon toimivinta osaa. Kyynikko muistuttaa molempia, että lopulta kyse on yritysten tarpeesta pitää työntekijänsä iskussa.

Turvan ohella työsuhde tarkoittaa myös etuja, kuten kulttuuri- ja liikuntaseteleitä. Merkittävä työsuhteen kylkiäinen on ateriaetu. Tässä kohtaa pitää kehua täkäläisiä ja yleensäkin suomalaisia lounaspaikkoja. Niiden tarjonta on laadukasta ja monipuolista. On pääruokavaihtoehtoja ja salaatteja, joista rakentaa mieleisensä ja terveellinen annos.

Muualla maailmassa se ei ole itsestäänselvyys. Olin äskettäin Kanarialla, eikä siellä salaatteja näkynyt, jos ei erikseen tilannut. Joskus joku valju tomaatinsiivu, siinä kaikki.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.