Kolumni: Räty oli visionääri

Seppo Räty on sittenkin oikeassa. Kiroileminen parantaa urheilusuoritusta. Nyt se on nimittäin todistettu tieteellisestikin.

Englantilaisen Keelen yliopiston tohtori Richard Stephens adjutantteineen pani tieteen ja kiroilun nimissä 29 koehenkilöä kuntopyörän päälle polkemaan ja 52 hikoilemaan puristusvoimatestiin.

Kokeeseen osallistuneet henkilöt tekivät saman urheiluponnistuksen kahdesti. Toisella kertaa kiltisti punnertaen ja toisella kertaa oikein kunnolla rehvakkaitten sadattelujen siivittämänä.

Kummassakin ryhmässä voimasanat lisäsivät treenitehoa. Sielunvihollisen synonyymejä ja sukuelinten nimiä toistelevat kuntopyöräilijät polkivat toden totta tehokkaammin.

Kiroilemisesta ja urheilusta muistuu tietenkin ensimmäisenä mieleen keihäslegenda ja tässä tapauksessa siis modernien olympiadien ajan kenties suurin visionääri Seppo Räty. Ja heti perään kauniimmalta sukupuolelta hiihtäjä Marjo Matikainen.

Rädyltä esimerkkejä löytyisi pilvin pimein, mutta legendaarisimpana ja kirkkaimpana mieleen on varmasti jäänyt Heli Rantaselle annettu ohje kiskaista keihästä niin ”että ***** repeää”.

Matikainen tyytyi sentään toivomaan vähän sofistikoidummin ladulle pitoa kiljumalla ”Havuja... perkele”. Voimasanat tuottivat hänelle uran ensimmäisen MM-kullan.

Kiroilevista urheilijoista ei ole pitkä matka kiroileviin valmentajiin. Tässä joukossa kirkasotsaisemman poikkeuksen tarjoaa aina herrasmiehenä esiintyvä Antti Muurinen. Kiroilusta pidättyväisyys on muun muassa tehnyt Antista maan jalkapallohistorian menestyneimmän valmentajan.

Brittitutkimuksen mukaan kiroilu vahvistaa sympaattisen hermoston toimintaa. Sen saman, mikä saa esimerkiksi sydämen hakkaamaan lujemmin, jos ihminen on vaarassa. Aikaisemmissa kokeissa on todettu lisäksi, että kiroilu auttaa ihmistä sietämään enemmän kipua.

Tutkimustuloksissa ei muuten kerrota mitä kirosanoja koehenkilöt käyttivät. Eli jääkiekon MM-kisoissa tuskailevien Leijonien iskulausevarastoon ei saada takuulla tarpeeksi nopeasti tarvittavaa kirosana-arsenaalia.

Mutta siis hyödyllistä touhua. Kiroilu, persana!

Timo Ranta Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien urheilutoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.