Kolumni: Naapurisopu pirstaleina

Naapureita ei voi valita, mutta niiden kanssa pitäisi tulla toimeen. Kevään ja alkukesän aikana iltapäivälehdissä ja netin kommenttikentissä on käynyt kuhina siitä, mitä naapurit saavat ja mitä eivät saa tehdä.

Toiset ovat sitä mieltä, että edes ruokaa ei saisi laittaa kello 22 jälkeen. Suihkussa käymisestä tai vessan vetämisestä puhumattakaan. Omakotitaloissa ei saisi ajaa nurmikkoa kello 20:n jälkeen, eikä etenkään sunnuntaisin.

Jos elämisen ääniä ei halua kuunnella, miksi asuu ylipäätään kaupungissa?

Paras naapuri on sellainen, jota ei ikinä näe ja hän ei pidä pihaustakaan ääntä. Nimittäin kuorsaaminenkin häiritsee.

Lähekkäin asuminen on arjen diplomatiaa. Kerrostaloissa asuu eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Kaikilla ei ole enää päivätyötä. Sunnuntai on monelle työpäivä. Toinen on iltavirkku ja toinen aamuvirkku. Ei kumpikaan ole toista huonompi. Mikseivät ihmiset yritä ymmärtää toisen elämäntilannetta vaan tuijottavat vain omaan napaansa?

naapureiden pitäisi keskustella enemmän keskenään, jotta he osaisivat ottaa toisensa paremmin huomioon. Keskustelu kannattaa puolin ja toisin. Kun tietää, että naapurissa asuu koliikkilapsi tai toinen naapuri tekee pelkkää yövuoroa, ymmärtää paremmin miksi toisessa asunnossa käydään suihkussa aamuvarhaisella tai miksi hiljaisuus tiettyyn aikaan olisi tärkeää.

Jos tietää aiheuttavansa meteliä, siitä kannattaa ilmoittaa ajoissa. Sain kerran postiluukusta korvatulpat, suklaapatukan ja pahoittelut tupaantulijaisista aiheutuvasta metelistä. Pahoittelulapussa oli myös naapurin puhelinnumero, johon hän kehotti soittamaan, jos melu yltyy liian kovaksi. Kuinka ihana ele. Tällaisia naapureita enemmän.

Jos elämisen ääniä ei halua kuunnella, miksi asuu ylipäätään kaupungissa? Metsässä ja maaseudulla on rauhallista. Naapuritkin ovat näköetäisyyden ulottumattomissa.

Suomessa kaupungeissakin on yllättävän hiljaista verrattuna maailman metropoleihin, joten miksi naapureista syntyy aina niin iso poru?

Elina Iiskola Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.