Kolumni: Harmaat pantterit ampuvat taulun ohi

Harmaat pantterit on yksi viime vuosien suosituimmista näytelmäteksteistä. Teatterin tiedotuskeskuksen (Tinfo) tilastojen mukaan Heikki Lundin kirjoittamaa näytelmää on esitetty kymmenissä ammatti- tai harrastajateatterissa.

Elämän ehtoopuolesta on revitty huumoria tai ahdistusta myös monissa muissa näytelmissä. Esimerkiksi Pyynikillä sai tänä kesänä kantaesityksensä Minna Lindgrenin suosittuun dekkarisarjaan perustuva Ehtoolehdon sankarit.

Ilmiö sisältää sekä hyvän että huonon uutisen.

Hyvä on se, että vanhustenhuolto kiinnostaa sekä teatterin tekijöitä että katsojia.

Asummeko kotona sittenkin, kun emme ole varmoja, kuka peilissä näkyvä hyyppä on?

Ei ihme. Moni meistä on alkanut miettiä aivan aiheellisesti, kuka meitä hoitaa – ja miten – sitten, kun emme enää pääse sängystä ylös.

Asummeko kotona sittenkin, kun emme ole varmoja, kuka peilissä näkyvä hyyppä on?

Huono uutinen on se, että teatteri voi myös johtaa yleisöä harhaan.

Monille katsojille teatteri edustaa ennen muuta viihdettä. Varsinkin kesällä katsomoon mennään nauramaan – vaikka sitten herttaisesti hassahtaneille vanhuksille.

Teatteri on kuitenkin myös vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja. Se voi, ja sen pitää, nostaa tikun nokkaan tärkeitä aiheita.

Vanhuusaiheisissa näytelmissä kaava on suunnilleen tämä: On vanhainkoti, ja siellä häijy johtaja ja kyrsiintyneet hoitajat. Asukkaat ovat tulleet taloon virkeinä ja omatoimisina, mutta heidät on doupattu väkisin vihanneksiksi.

Teatterin esittelemän maailman ei tarvitse olla totta. Katsojan tulisi kuitenkin tietää, missä mennään.

Harmaiden panttereiden kritiikki vanhustenhuoltoa kohtaan ampuu valitettavasti taulun ohi. Näytelmien pantterien kaltaiset vanhukset heivattaisiin tosielämässä välittömästi kotiin. Laitoshoitoon on asiaa vasta hyvin huonossa jamassa.

Lääkityksen lopettaminen tuskin johtaa asiakkaan virkistymiseen, vaan pikemminkin ajeluun pitkällä, mustalla autolla.