Kolumni: Mammanpoika maailmalla

Kuukausi sitten meiltä karkasi koira. Yksivuotias utelias collie lähti livohkaan aidatulta pihalta. Ensin potkittiin puutarhassa palloa, sitten kävin tekemään pihahommia. Ajattelin, ettei tuo pihalta mihinkään lähde, kun se on sellainen vähän arka mammanpoika.

Yhtäkkiä huomasin, että onpas hiljaista — ja portti on auki. Mammanpoika oli lähtenyt maailmalle. Muistelin, että niinkös se rotukirjan mukaan oli, että collie tekee u-käännöksen kotijoukkojensa luo viimeistään 10 metrin karkumatkan jälkeen, koska se ei ole mikään seikkailijaluonne? Kirjassa taisi olla väärää tietoa. Koirasta ei näkynyt jälkeäkään. Hälytin lapset pyörineen etsintäpartioon.

Hälytin lapset etsintä-partioon.

Autonkorjaushommissa ollut naapuri vahvisti, että tuosta se 10 minuuttia sitten ohi juoksi. Kiersimme risteykseen, josta olisi voinut lähteä kolmeen eri suuntaan. Lähdimme kohti kotia.

Paimenkoira karkuteillä. Ei sitä enää jalkaisin kiinni saa. On haettava auto ja ilmoitettava tästä karkulaisesta miehelle, joka on töissä. Entä onko meillä koirasta selkeää kuvaa Facebookin kadonneisiin eläimiin?

Ei tarvinnut etsiä kuvaa. Karvakasa pomppi seuraavan mutkan takaa lapsia vastaan. Se oli käynyt puolen tunnin karkumatkallaan tutussa paikassa joen rannassa. Nyt se oli tulossa kotiin.

Kouvolassa karkaa koiria, kissoja ja muita eläimiä joka päivä. Ihmiset ovat tästä tietoisia. Kadonneet eläimet -ryhmä on aktiivinen, ja siellä alkaa olla jo melkein yhtä paljon kuvia eläimistä, joita on nähty yksikseen juoksentelemassa, kuin eläimistä, jonka omistaja on huomannut karanneen. Tämä on hyvä asia. On omistajilla edes jotain vainua, minne lähteä karkulaisen perään, koska kaikki eivät palaa kotiin parin kilometrin u-käännöksen jälkeen.

Marjo Latvanen

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.