Kolumni: C21-kaupunkien kokousta edelsivät K6-illat Kouvolassa

Helsingin kyläpäällikkö Jan Vapaavuori kutsui kabinettiinsa 20 lajitoveriaan jakamaan huolensa. Isoja kaupunkeja ajetaan nyt asemiin. Sotapäällikön toimeksianto C21-kokouksessa oli selvä: maakuntauudistus on haudattava. Ja syvälle. Mitä isomman kaupungin kollega, sitä voimakkaamman tuen Vapaavuori näyttää saavan.

Kymmenen vuotta takaperin Kouvolan naapurikunnissa vietettiin värikkäitä iltoja. Kahvi läikkyi, kun kuutta kuntaa usutettiin naitettavaksi. Nimeän nämä manööverit K6-illoiksi. Askelmerkkejä oli aseteltu jo aiemmin Haukkajärven rannalla pienessä porukassa.

Pääkaupungin kyläpäällikön johdolla voidaan keikuttaa isompaakin venettä kuin Helsingin vaakunassa olevaa.

Syksyllä 2007 vannottiin suurten kaupunkien nimeen. Lapin yliopiston ex-rehtori Esko Riepula valjastettiin K6-kierrosten selvitysmieheksi. Riepula iski ilta illan jälkeen madonlukuja pöytään. Valehdella voi kahdella tavalla, suoraan tai vaikenemalla, lapinmies perusteli suorapuheisuuttaan.

Ainakin kuntien lukumääräisen kehityksen selvitysmies arvioi melko hyvin. Riepula ennusti vuoden 2012 paikkeilla sadan kunnan ”huuhtoutuvan” ja toisessa aallossa toisen mokoman. Valtiovarainministeriön mukaan vuosina 2005 — 2015 Suomessa tehtiin 82 kuntaliitosta, joissa oli mukana 208 kuntaa.

Vuonna 2005 käynnistetty kunta- ja palvelurakenneuudistus on nyt lähes kuoliaaksi vaiettu sanapari. Sen seurauksena Kouvolasta synnytettiin kuitenkin vuonna 2009 nykyisin Suomen 11. suurin kaupunki. Toivottavasti asukasluku kasvaa ja palaamme kymmenen suurimman ryhmään, jonka media usein ottaa vertailuihinsa.

Suuret kaupungit tuskin tyhjensivät pajatsoaan yhdessä C21-istunnossa. Saattaa hyvin olla, että edessä on taistelu kaupunkien ja maakuntien herruudesta. Pääkaupungin kyläpäällikön johdolla voidaan keikuttaa isompaakin venettä kuin Helsingin vaakunassa olevaa.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien toimittaja.

Kyösti Suolanen

Kyösti Suolanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.