Jari Lindströmin kolumni: Työlupaprosessia on syytä nopeuttaa

Talous on lähtenyt Suomessa nousuun ja samoin myös työllisyys, tosin viipeellä. Taloudellisesti hyvinä aikoina työvoiman saatavuus on kysymys, joka nousee poliittiseen keskusteluun. Niin nytkin, onhan jopa esitetty ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopumista

Kävin aiheesta taannoin keskustelua usean järjestön ja toimijan kanssa, rakentavassa hengessä. Yksi pääviesteistä oli se, että työlupaprosessi kokonaisuudessaan kestää liian kauan. Niitä onkin syytä nopeuttaa.

Suomen kohdalla on huomioitava, että nykyinen työttömyystilanne ei puhu saatavuusharkinnasta luopumisen puolesta. Tarveharkinta ei ole kieltämistä eikä se ole mielestäni syy työvoiman saatavuuden mahdollisille ongelmille.

Ruotsista on mahdollisesti tulossa matalapalkka-alojen mallimaa.

Eli jos Suomesta emme löydä esim. tarpeeksi sopivaa asiantuntijuutta omaavaa koodaria, saamme hänet kyllä Suomeen nykyiselläänkin, jos tarveharkinnasta riippumattomat tekijät (ICT-sektori muuten tarveharkinnan ulkopuolella), kuten työehdot, toimeentulo, työnantajan edellytykset ja kaikki muut lupaprosessin kannalta oleellinen ovat kunnossa. Tämä muu harkinta tehdään joka tapauksessa.
 
Monesti myös puhutaan siitä, että Suomen pitäisi ottaa mallia Ruotsista, tähän en lämpene eikä se ole hallitusohjelman mukaistakaan. Ruotsi on muuten ainoa OECD-maa, jossa ei noudateta minkäänlaista tarveharkintaa.

Nykyisellään suurin osa Ruotsissa myönnetyistä työluvista sijoittuu aloille, joilla ei ole työvoimapulaa, vaan työvoiman ylitarjontaa. Lisäksi maa on todennäköisesti uudistamassa matalapalkkalainsäädäntöään, joten Ruotsista on mahdollisesti tulossa matalapalkka-alojen mallimaa.

Tällainen politiikka kaunistelee työllisyyslukemia, ja joku voi toki nähdä tämän kilpailutekijänä. Itse kuitenkin koen, että en halua työvoimaa Suomeen polkuhinnoin, enkä näe palkkakilpailua autuaaksi tekevänä kilpailutekijänä.

Jari Lindström
jari.lindstrom.@tem.fi
Kirjoittaja on työministeri (sin.).


Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset