Lukijalta: Liikkuvan kaupungin maine ei saa johtaa kulttuurin vähäisempään arvostukseen

Kouvola on hieno, monipuolinen urheilukaupunki, Liikkuva Kouvola. Täällä voi harrastaa lähes mitä lajia tahansa ja urheilupaikkoja on moneen lähtöön. Rakennettava monitoimihalli ja Kymi Ring lisäävät varmasti edelleen mahdollisuuksiamme profiloitua vetovoimaisena urheilukaupunkina.

Liikkuvan kaupungin maine ei kuitenkaan saa johtaa siihen, että kulttuuria arvostettaisiin vähemmän. Siitäkin pitää ajatella yhtä isosti kuin urheilusta. Kulttuurin harrastaminen lisää psyykkistä hyvinvointia, joka on vähintään yhtä tärkeää kuin fyysinen hyvinvointi. Olenkin iloinen siitä, että Kouvolan teatterin suunnitteluun myönnettiin budjetissamme rahaa. Kunnon teatteri kuuluu kunnon kaupunkiin.

Kirjastopalvelujen säästöissä on kaiken kaikkiaan nyt tullut pohja vastaan.

Jokaisessa itseään kunnioittavassa kaupungissa pidetään hyvää huolta myös kunnan kirjastopalveluista. Huolestuin lukiessani uuden liikunta- ja kulttuuripäällikön Vesa Toikan haastattelua (KS10.1.), koska siinä todetaan, ettei Kouvolan kirjaston remontti ole näköpiirissä. Näin ei kerta kaikkiaan voi olla. Kouvolan pääkirjasto ei ole hyvässä kunnossa. Viemäriongelmat ovat jatkuvia, ja tiloja on paljon hukkakäytössä. Kirjastopalvelujen säästöissä on kaiken kaikkiaan nyt tullut pohja vastaan.

Mitkä kohteet ovat viime kuukausien aikana olleet jatkuvasti otsikoissa ja yleisön suursuosikkeina? Helsingin keskustakirjasto Oodi ja Amos Rex -taidemuseo. Kulttuuripalvelut voivat olla kaupungin vetonaula. Toivon, että tämä muistetaan, kun suunnitellaan teatteria: Tilat mahdollistavat esimerkiksi näyttävien musikaalien esittämisen, ja niitä tullaan katsomaan kauempaakin. Teatterissa on niin iso katsomo, ettei tarvitse myydä “eioota” tilan puutteen takia. Toivon, että kouvolalaiset saavat pääkirjaston, joka houkuttelee lukemisen pariin, kokoaa ihmisiä yhteen ja vaikkapa viikonloppuna nauttimaan lukulounasta.

Kirjastolla on merkittävä rooli myös koulujen kirjastopalvelujen tukijana. Muistetaanhan tämä kouluremontteja ja uudisrakennuksia toteutettaessa? Kaikissa kouluissa on oltava mahdollisuus käyttää kirjastoa osana opetusta. Muuhun ei ole varaa tänä vähenevän lukemisen aikana.

Liikkuvan Kouvolan kannattaa olla myös Lukeva Kouvola – Kulttuuri-Kouvola.

Sari Hyytiäinen, kaupunginvaltuutettu (vihr.), Kouvola

Uusimmat uutiset