Lukijalta: Tasapuolisuus muistettava Kouvolan ahdingossa — Kaikkea ei voi keskittää keskustaan

Kouvolan taloudellinen tilanne ei ole hyvä. Näin siitä huolimatta, että kuntaliitosta suunnitellessa ja päätettäessä luvattiin 10 hyvää ja kaunista.

Valtiovalta turvasi kuntaliitoksessa kaikkien työpaikat viiden vuoden ajan, mutta mihin hukattiin ne toiset viisi vuotta? Silloin ei päättäjillämme ollut tahtotilaa katsoa kokonaisuutta ja tehdä hyviä, mutta vaikeita päätöksiä. Jos palveluverkkoon oli kyetty aiemmin puuttumaan tehokkaammin, emme ehkä olisi näin pahassa tilanteessa tällä hetkellä.

Ongelmamme on myös se, ettei näistä yhdistyneistä kunnista yksikään pääse kehumaan, kuinka hyvin ne ovat huolehtineet kiinteistöistään. Niinpä kuntien yhdistyessä meillä on edessämme huonoja tai vieläkin huonommassa kunnossa olevia koulurakennuksia. Nyt on tultu siihen pisteeseen, että niitä kouluja pitäisi vihdoin alkaa kunnostaakin. Ongelmana on vaan se, että korjausvelkaa on niin paljon. Siksi tämä hämmästyttävä yhtälö, että uutta rakentamalla säästetään, pitää paikkansa. Tämä tosin edellyttää toteutuakseen vanhoista kiinteistöistä eroon pääsyä.

Ymmärrän täysin kaupunginjohtajaamme tässä taloudellisessa tilanteessa. Kaikkeen eivät rahat riitä. Mutta päätöksissä on myös muistettava oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus. Kaupunkimme on laaja, joten kaikkea ei voi keskittää Kouvolan keskustaan. Mutta toisaalta siellä ja sen lähettyvillä asuu enemmistö kouvolalaisista, joten on luonnollista, että sieltä löytyvät paremmat palvelut.

Ymmärrän täysin kaupunginjohtajaamme tässä taloudellisessa tilanteessa.

Osa luottamusmiehistä on hämmästellyt saadessaan lukea asioista ensimmäisen kerran lehdistä. Mutta ymmärrän, että kaupunginjohtaja on alueellisissa kuntakierroksissaan halunnut ottaa esille juuri sille alueelle tulleet uudet säästösuunnitelmat. Esittäessään niitä hän tietää, että ne ovat vasta suunnitelmia. Toisaalta luottamushenkilöt ovat saaneet kokea sitä samaa, mitä usein kaupungin työntekijät ovat saaneet kokea eli lukea lehdestä heitä itseään koskevia päätöksiä. Heidän esimiehensä eivät ole vaan kertoneet asiasta ennen lehdistöä. Tämä ei ole koskaan miellyttävää, mutta tässä tilanteessa ymmärrän kaupunginjohtajamme toimintatapaa täysin.

Keskustellessa säästöistä ei voi olla kuitenkaan hämmästelemättä, kuinka ”helposti” näitä miljoonien vähennyksiä onnistutaan edes teoriatasolla tekemään. Herää vain kysymys, miksi niitä ei ole tehty aikaisemmin?

Maksumiehinä tulevat olemaan jälleen kerran kunnan työntekijät. Meitä rangaistaan päättäjien vanhoista huonoista päätöksistä. Rahaa laitetaan ties mihin täysin järjettömiin hankkeisiin, mutta sitten säästetään lillukanvarsissa. Lomautusten osumisesta omalle kohdalleni en varmaan tuntisi tätä harmituksen määrää, jos tietäisin, että kaikki keinot on yritetty tehdä talouden tasapainottamiseksi, mutta ei ole vaan onnistuttu. Valitettavasti kuntalaisena se on vaan näyttäytynyt, että pää on laitettu pensaaseen turhan usein.

Sari Blomberg, Kuusankoski