Lukijalta: Vanhustenhoidossa ollut puutteita aiemminkin – Kouvolalaisen hoivakodin ikkunat pesemättä seitsemän vuotta

Lukija kirjoittaa kouvolalaisen vanhusten hoivalaitoksen puutteellisesta siivouksesta. Kuvituskuva ei liity tapaukseen.
Lukija kirjoittaa kouvolalaisen vanhusten hoivalaitoksen puutteellisesta siivouksesta. Kuvituskuva ei liity tapaukseen.

Olen perushoitaja ammatiltani. Ennen äskettäistä eläkkeelle jäämistäni olin työssä kahdessa Kouvolan kaupungin vanhusten hoivalaitoksessa. Tunnollisena työntekijänä jouduin puuttumaan asioihin, muun muassa hygieniaan ja lääkkeiden säilytykseen, joiden mielestäni olisi pitänyt hoitua lakisääteisesti.

Laitoksissa oli tuolloin muutama vuosi sitten sairaita, joiden sairauksiin antibiootit tehoavat vaikeasti. Siivousta laiminlyötiin, lattiakaivot jätettiin puhdistamatta ja käytettiin vanhentuneita pesuaineita. Tuolloin aineiden vaihtopäivämäärät puuttuivat. Jos päivämäärä olikin, niin ainetta ei ollut vaihdettu käyttökelpoiseksi. Jouduin siivoojan kanssa heittämään paljon pesuainepulloja pois.

Jääkaapissa oli vanhentuneita ruokia, päivämääriä ei ollut laitettu.

Lattiat olivat ajamatta, eivätkä siivoojat ehtineet tuolloin. Laitoksen ikkunat ja sälekaihtimet olivat pesemättä seitsemän vuotta. Pölykerrokset kaappien päällä ja taustoissa olivat paksuja. Myös sähkökoneiden taustat olivat järkyttävässä kunnossa. Kaikki lain määräämät puhdistukset olivat tekemättä, mikä vaaransi paloturvallisuuden.

Myös ilmastointikanavien aukot olivat paksussa pölyssä, jopa keittiössä. Pöytätuulettimet purin ja puhdistin pölystä. Jääkaapissa oli vanhentuneita ruokia, päivämääriä ei ollut laitettu.

Hoitajat olivat kiireen takia tiukoilla, ja he vaihtuivat. Hoitajien vastuulla oli vanhusten pyykinpesu. Tietojen laittaminen koneille vei paljon aikaa. Teoriat toimivat paperilla, mutta käytännössä eivät.

Myös lääkkeiden säilytykseen puutuin. Niitä pidettiin liian lämpimissä tiloissa. Lämpötila ei saanut ylittää 25:tä astetta, sillä lääkkeiden koostumus muuttuu silloin joko tehottomampaan tai myrkyllisempään suuntaan. Tuolloin esimerkiksi särkylääkkeiden säilytysaika oli pitkä.

Otin tietysti yhteyttä esimiehiin sekä myös Kouvolan kaupungin terveystarkastajaan. Mistähän johtui, ettei hyvinvointipalvelujen johto ollut vienyt tietoa lääkkeiden säilyttämisestä muihin Kouvolan vanhuspalvelun laitoksiin, vaikka oli kirjelmän Valviralta saanut? Seuraavassa työpaikassani yli vuoden päästä jouduin puuttumaan samoihin epäkohtiin.

Kiitosta en Kouvolan kaupungilta ole saanut, vaikka olin nostanut asioita hoidettaviksi. Olin se paha työntekijä — epäkohtiin puuttuja.

Toivottavasti valvonta nykyisin toimii muutenkin kuin teoriassa, avoimuus myös. Minusta johtavia henkilöitä on liikaa hyvinvointipalveluissa. Tarvitsemme auttavia käsiä vanhustenhoitoon ja siivoukseen. Toivottavasti johtoportaissa ei tehdä päällekkäistä työtä. Säästetään oikeissa asioissa.

Tuula Parkkonen, Kouvola

Luetuimmat

Kommentoidut