Lukijalta: Luodaan yhdessä Kouvolasta vetovoimainen kaupunki

Onko jokin kaupunki ”niin taivaallinen asuinpaikka, että kaikki ihmiset hinkuvat sinne jonoissa tai onko siellä työpaikkoja”? Tätä asiaa käsittelee Miia Witting ansiokkaassa kirjoituksessaan ”Mistä tulee kaupungin vetovoima”.

Witting keskittyy kirjoituksessaan työpaikkojen Kouvolaan saamiseen tai ainakin niiden täällä pysymiseen eli siihen, että meidän täytyy käyttää täkäläisten tuottajien palveluita ja tavaroita.

Mutta miten syntyy tuo taivaallinen asuinpaikka, johon kaikki hinkuvat? Kouvolan sijainti on hyvä, täällä on kouluja, terveydenhuoltoa, julkiset liikenneyhteydet pelaavat ainakin rautateitse, myös liikunta- ja kulttuuripalveluita löytyy. Mutta mistä syntyy se taivaallisuus?

Väitän että se syntyy viimeksi mainittujen palvelujen kautta/sisällä/avulla. Urheilijat ja taidealojen tekijät tuovat kaupunkiin näkyvyyttä ja vetovoimaisuutta. Sillä on merkitystä, miten kaupunki näkyy urheilu- tai kulttuuriuutisissa. Sillä on merkitystä, onko kaupunkia kuvattu millään lailla, onko siitä olemassa romaaneja, näytelmiä, taideteoksia, lauluja, runoja, patsaita, tarinoita, tutkimuksia.

Kouvolan historia tarjoaa aiheita. Nyt koronan kynsissä me muualta muuttaneetkin voimme tutustua kaupunkiimme. Voimme lukea ja mahdollisuuksiemme mukaan myös luoda teoksia rajahistorian tapahtumista aina Ruotsin vallan ajoilta alkaen. Sata vuotta sitten täällä tapahtui hurjia asioita. Viime sodat koettelivat erityisesti Kouvolaa. Ja mitä tapahtuikaan sotien jälkeen. Ja mitä tapahtuu juuri nyt.

Paitsi että edellä mainittujen tapahtumien kuvaaminen luo kaupungille merkitystä, se luo myös paikallista yhteisöllisyyttä. Tuntuu hienolta olla vaikkapa teatterissa katsomassa jotain täkäläistä tarinaa tai yhdessä oivaltamassa, että tuohan voisi tapahtua vaikka täällä, noinhan minäkin olen kokenut, juuri tuolta tuossa tilanteessa tuntuu. Kun yhdessä kokeminen on nyt koronan aikoina kortilla, varmaan tarve siihen kasvaa.

Niinpä toivon, että kun karsintalistat alkavat syksyllä kiertää, näille yhteisöllisyyttä ja vetovoimaisuutta luoville palveluille annetaan niille kuuluva arvo. Liikunta- ja kulttuuripalvelut tuovat kaupunkiin sellaista lisäarvoa, joka voi nousta jopa taivaallisiin mittoihin. Mutta kaikki tämä vaatii aikaa ja monenlaista ja monen tasoista kasvualustaa. Tarvitaan harrastajaryhmiä ja ammattilaisia. Tarvitaan rohkeita yksilöitä ja näille kannustajia, tukijoukkoja.

Tuetaan yhdessä paikallisia tuottajia ja tekijöitä kaikilla aloilla. Ei vedetä mattoa heidän altaan, vaan hypätään yhdessä sille matolle. Tutustutaan lopultakin Kouvolaan. Emme me voi kehua kaupunkiamme, jos emme tunne sitä. Vaikka kaikkiin paikkoihin ei nyt pääse sisälle, myös niiden miljööt viehättävät. Meillä on Verla, Repovesi, Kymin ruukin tienoo, Ankkapurha, Kymijoen varsi teineen ja kävelyreitteineen. Ja paljon, paljon muuta. Tutustutaan kotikaupunkiimme.

Ritva Sorvali, Kouvola