Lukijalta: Puolueiden ideologiat ovat muuttuneet — ”Vasemmistoliittoa ja vihreitä ei enää erota mikään, keskustasta on tullut kaupunkilaisten puolue”

Olen useasti viime aikoina miettinyt puolueiden ideologiaa. Viimeksi luettuani Ilta-Sanomien jutun vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan piikkilanka-aidan leikkaamisista Israelissa.

Ei ollut kiva lukea suomalaisen kansanedustajan töppäilystä. Sainkin omille ajatuksilleni vahvistuksen. Vasemmistoliittoa ja vihreitä ei enää erota mikään — heidän kannattajiensa habituskin alkaa olla hyvin samankaltainen. Tuollaiset tempaukset kuuluvat vihreiden osastolle, mutta eivät kuitenkaan kansanedustajalle.

Demarit kosiskelevat selkeästi vihreiden kannattajia ilmaisemalla nykyään vahvasti vihreitä arvoja sekä kannattaja siirtymällä ympäristöpuolueen suuntaan. Ei siinä mitään huonoa ole, mutta entäs ne duunarit eli työläiset, jotka ovat iankaiken luottaneet sosiaalidemokraattien ja työväenliikkeen politiikkaan.

Keskustapuolueesta on tullut kaupunkilaisten puolue, ja he ovat tyystin unohtaneet maalaiset ja viljelijät ja heidän tarpeensa.

Kokoomus on jollain tavalla säilyttänyt kasvonsa ja pitää edelleen pääoman omistajien puolta, eikä heidän siitä tarvitse tinkiä, koska se on heille helppo rasti. Toki kokoomuksen eduksi on myös sanottava, että Suomen talous on ollut kohtalaisen hyvässä kunnossa aina heidän ollessa vallan kahvassa.

Pienpuolueilla, esimerkiksi KD ja RKP, ei juurikaan haastetta ole kannattajakunnan lisäämisessä, joten he voivat pitää omasta ideologiastaan kiinni muuttamatta siinä juuri mitään.

Populistisesta perussuomalaisista ei osaa sanoa kuinka kauan lento kestää. En usko, että he voivat ideologiastaan kovinkaan paljon periksi antaa, koska sitten se on leikin loppu. Toisaalta tällä hetkellä heillä on vain kaksi taisteluvalttia, ja sillä ei taloutta hoideta neljää vuotta.

Ilkka Sarpola, Kuusankoski