Lukijalta: Mökkibuumi uhkaa mennä Kouvolalta ohi – Kaupunki tarvitsee työryhmän pohtimaan kakkosasuntojen ja huvilarakentamisen strategiaa

Yksi koronavuoden ilmiöitä on ollut kesämökkien ja huviloiden kysynnän kaikki asiantuntijat yllättänyt kasvu. Toteutuneiden kauppojen osalla näkyy Kouvolan kannata kiinnostavia ilmiöitä, jopa mahdollisuuksia.

Kesäasuntoja ovat hankkineet muiden ohella vauraamman puoleiset pääkaupunkiseudulla asuvat työelämässä tiukasti kiinni olevat pariskunnat. Heille kesämökki ei ole osa omien perheiden tarinaa ja he haluavat toimivuutta, helppoutta sekä nopeaa ja sujuvaa matkaa uudelle kakkosasunnolle.

Hankinnassa painavat mahdollisuudet liikunnallisiin harrastuksiin, etätöiden tekemiseen sekä siihen, että ystävillä on mahdollisuus saapua paikalle vaivattomasti, vaikkapa junalla. Kansallispuiston polut ja mahdollisuus viedä lapset päiväksi touhuilemaan ovat mukava ajatus.

Sijainniltaan, luonnoltaan ja palveluiltaan Kouvola olisi pääkaupunkiseudulla asuville ihmisille ylivertainen paikka huvilalle tai kakkosasunnolle. Aikaamme elävät ihmiset eivät halua perustella itselleen kotimaan lentomatkoja eivätkä viettää autossa yhtään turhaa hetkeä.

Kyseinen väki on vaativaa. Vaativuus on aina mahdollisuus yrityselämälle. Nämä ihmiset eivät halua ostaa erikseen tonttia, selvittää yhtäältä sähköliittymää ja toisaalta vesi- ja viemäriasioita. He haluavat avaimet käteen.

Kymenlaaksolle ja alueen rakennusteollisuudelle uusi tilanne on mahdollisuus. Meidän yhteinen vastuumme on hyödyntää muutostilaa ja muuttaa se työksi ja toimeentuloksi. Erityinen vastuu asian käynnistämiselle on Kouvolan kaupungilla. Kaupungin tulee olla moottori, ei jarru. Rakennusjärjestys on saatava sellaiseksi, että se palvelee alueen kehitystä. Kymijoki ei pihtaamalla parane.

Kouvola tarvitsee työryhmän, joka tekee kaupungille ehdotuksen kakkosasuntoja ja huvilarakentamista koskevasta strategiasta. Ryhmään tulee kutsua alueen ulkopuolisia kehittämisen ammattilaisia, jotka kolmen kuukauden kuluessa osoittavat meille kouvolalaisille ne mahdollisuudet, joita emme itse välttämättä näe.

Ryhtymällä asialle nyt valtuustolla olisi alkuvuodesta konkreettinen näkemys, johon ottaa kantaa. Strategian tulee osaltaan ohjata rakennusjärjestyksen kehittämistä sekä kaupungin ja alueen yritysten yhteistyömallien rakentamista.

Maailman muutoksissa riuska toimija ottaa onnen ohjat omiin käsiinsä.

Jenny Hasu, kaupunginhallituksen 2. vpj. (kesk.)

Uusimmat uutiset

Kommentoidut