Lukijalta: Ari Torniainen vastaa Ville Kaunistolle: Itärata-hanke etenee

Olen samaa mieltä Ville Kauniston (KS13.6.) kanssa siitä, että hallitusohjelmassa on paljon hyvää. Hallitusohjelman myötä monen pienituloisen tilanne paranee ja esimerkiksi koulutukseen ja vanhushoivaan satsataan viime hallituskautta enemmän. Hallitus tarkastelee työllisyyttä jatkuvasti ja tekee tarvittavia muutoksia, ellei kehitys ole suotuisaa.

Kaunisto kertoo kirjoituksessaan itärata-kirjauksen olevan löyhä ja hankkeen olevan jäähyllä. Ei ole, se on lähempänä kuin koskaan. Itä- ja Kaakkois-Suomelle tärkeä itärata-hanke on mukana hallitusohjelmassa. Olin itse mukana hallitusohjelmaneuvottelijana Liikenneverkon kehittäminen ja ylläpitäminen –pöydässä ja siellä linjattiin, että itärata on samalla viivalla Tampereen suuntaan menevän pääradan ja Turun suuntaan menevän länsiradan kanssa.

Kymenlaaksolla pitää olla maakuntakaavassaan varaus ratalinjauksesta. Nyt sitä ei vielä ole.

Hallitusohjelman mukaan rataverkolle ja raideliikennettä koskeville miljardihankkeille tehdään laaja-alainen vaikutusten arviointi. Hankkeet suunnitellaan ja rakennetaan nykyisen verkon kanssa toimiviksi kokonaisuuksiksi, jotta junilla matkustetaan lisää ja rahankäyttö on järkevää. Toteutettavat hankkeet tukevat Suomen kehittämistä, työvoiman liikkumista, kestävän liikkumisen tavoitteita toiminnallisesti ja alueellisesti tasapainoisella tavalla sekä tarjoavat kilpailukykyisen vaihtoehdon lentoliikenteelle.

Hankkeiden rahoitukseen mietitään uusia keinoja siten, että keskeinen väyläverkko on julkisessa omistuksessa. EU-rahoitusta pyritään saamaan mukaan paljon nykyistä enemmän.

Hallitusohjelman mukaan eteneminen suurissa ratahankkeissa edellyttää sopimukseen pääsemistä toteutuksesta ja rahoituksesta valtion, kuntien ja muiden mahdollisten hyödynsaajien kanssa. Tämä tarkoittaa Itäradan kohdalla muun muassa sitä, että Kymenlaaksolla pitää olla maakuntakaavassaan varaus ratalinjauksesta. Nyt sitä ei vielä ole.

Ari Torniainen, kansanedustaja (kesk.), Lappeenranta