Lukijalta: Osallistu vesistöjen kunnostukseen – "Liiallisuuksiin mennyt peseytyminen ja desinfioiminen vähentävät vastustuskykyämme"

Suomessa luotetaan niin vahvasti jätevesijärjestelmiin, että viemäreihin päästetään pesuaineita ja muita kemikaaleja täysin huoletta. Vaikka jätevesien puhdistustekniikka onkin meillä huippuluokkaa, ei sekään poista kaikkea kuormitusta. Tehdastoimintoihin sekä metsä- ja maatalouteen verrattuna kotitalouksien hajakuormitus on vähäistä, mutta todella merkittävää. Se on vähemmän kontrolloitua, alati jatkuvaa ja tapahtuu kaikkialla.

Kodin kemikaalit ihovoiteista ja kynsilakoista shampoisiin ja kodinpesuaineisiin päätyvät osittain vesistöihin. Vesieliöiden hormonitoiminta ja siten lisääntyminen häiriintyy. Hajakuormituksella on osansa myös vesistöjen jatkuvassa rehevöitymisessä.

Lisäksi kemikaalit ovat myrkkyä ihmisille. Esimerkkinä normaalien pesuaineiden tuoksujen muodostamiseen käytetyt ftalaatit, jotka häiritsevät horminitoimintoja. Ennen kaikkea liiallisuuksiin mennyt peseytyminen ja desinfioiminen vähentävät vastustuskykyämme.

Askeleet luontoystävällisempään suuntaan ovat yksinkertaisia: kemikaalien käytön vähentäminen ja vaihtaminen ekologisiin tuotteisiin sekä desinfioivien pesuaineiden korvaaminen esimerkiksi etikalla.

Etenkin uusissa tekstiileissä ja elektroniikassa on jo itsessään haitallisia suojakemikaaleja. Kodin puhdistuksessa varsinaista pesemistä kannattaa vähentää, sillä pesuveden mukana haitalliset aineet pääsevät jätevesien kautta vesistöihin. Imuroiminen ja lakaisu ovat vähemmän kuormittavia.

Luontaistuotekauppojen rinnalla markettien hyllyille on ilmestynyt enenevissä määrin ekologisia pesuaineita ja kosmetiikkaa. Valikoimaa siis on jo tarjolla, mutta ympäristöystävällisyys kannattaa varmistaa. Aidosti luonnonmukainen tuote on valmistettu täysin kasvipohjaisista raaka-aineista ja on sataprosenttisesti biohajoava. Se ei sisällä fosfaatteja, zeoliitteja eikä petrokemian raaka-aineita. Lisäksi tuotteen tuoksu on peräisin eteerisistä öljyistä tai muista luonnollisista lähteistä.

Anne Ikäheimonen, ympäristönhoitaja ja opiskelija, Kouvola

Luetuimmat